Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gotuj w wodzie przez około 15 minut.
KROK 2: W naczyniu blendera umieść ugotowaną kaszę, masło z orzechów laskowych, miód oraz mleko i zmiksuj na gładki krem.
KROK 3: Budyń przełóż do miseczki. Na wierzchu ułóż owoce.
Porady Tomka:
* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
** Jeśli twój budyń jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody lub mleka.
Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
6 Comments Ukryj Komentarze
Wyszła mi woda
Konsystencja zależy od ilości użytej kaszy i płynu, a także czasu gotowania zboża. Rozwodnienie może wynikać z złych proporcji (np. zbyt małej ilości kaszy).
To oznaczenie 0.75 szklanki mleka to 3/4 szklanki ? Tyle dałam za pierwszym razem i też była woda. Kolejne były już ok jak dawałam mniej mleka.
genialny przepis!
Bardzo się cieszymy! Mamy nadzieję, że ten przepis na stałe zagości w twoim jadłospisie 🙂
Używam masła orzechowego z orzechów arachidowych 100%, ale masło migdałowe lub z nerkowców też doskonale sprawdzi się w tym przepisie 🙂