Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

3 łyżki Kasza jaglana, sucha 45g
0,75 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
1 łyżka Masło z prażonych orzechów laskowych
5 łyżek Maliny
2 łyżeczki Miód pszczeli

Wart. odżywcza / 100g

402
Energia
13 g
Białko
57 g
Węgl.
18 g
Tłuszcze
10 g
Błonnik
Orzechowy budyń jaglany z malinami

Orzechowy budyń jaglany z malinami

Gotowi na prawdziwą ucztę dla podniebienia? Będzie słodko, a do tego zdrowo :) Orzechy, maliny, miód...i przepyszny deser gwarantowany.

  • 15 minut
  • Porcje 1
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gotuj w wodzie przez około 15 minut.

KROK 2: W naczyniu blendera umieść ugotowaną kaszę, masło z orzechów laskowych, miód oraz mleko i zmiksuj na gładki krem.

KROK 3: Budyń przełóż do miseczki. Na wierzchu ułóż owoce.

Porady Tomka:

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

** Jeśli twój budyń jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody lub mleka.

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

 

(Odwiedzony 6 468 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną i tofu
następny
Komosowa sałatka z makrelą i szpinakiem

6 Comments Ukryj Komentarze

Konsystencja zależy od ilości użytej kaszy i płynu, a także czasu gotowania zboża. Rozwodnienie może wynikać z złych proporcji (np. zbyt małej ilości kaszy).

To oznaczenie 0.75 szklanki mleka to 3/4 szklanki ? Tyle dałam za pierwszym razem i też była woda. Kolejne były już ok jak dawałam mniej mleka.

Używam masła orzechowego z orzechów arachidowych 100%, ale masło migdałowe lub z nerkowców też doskonale sprawdzi się w tym przepisie 🙂

Dodaj Komentarz