Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż blachę pergaminem.
KROK 3: Do miski wsyp przygotowaną mąkę gryczaną, mąkę kukurydzianą (lub inną bezglutenową), starty ser, rozpuszczone masło (20g), a następnie wszystko wymieszaj rękoma do momentu, aż tekstura będzie przypominała małe kamyczki.
KROK 4: Dorzuć do przygotowanego ciasta tymianek i sezam. Następnie, dodawaj po łyżce wody, do momentu otrzymania miękkiego ciasta. Podziel przygotowane ciasto na 6 porcji. Odstaw na 5 minut.
KROK 5: Z przygotowanych porcji formułuj patyczki długości około 15-17 cm. Połóż przygotowane paluszki jeden obok drugiego na blasze, a następnie posmaruj je pozostałym masłem za pomocą pędzelka.
KROK 6: Piecz około 20 minut, do momentu, aż będą brązowe. Wyłącz piekarnik, a paluszki odstaw do ostygnięcia. Po około 10 minutach przekąska będzie gotowa do serwowania.
Smacznego!
7 Comments Ukryj Komentarze
Dobry pomysł. Spróbuję z kaszą jaglana.
Myślę, że wyjdą bardziej delikatne w smaku. Daj znać, jak wyszło! 🙂
czy mogę wziąć do tego przepisu po prostu mąkę gryczaną i biały sezam?? jeśli tak to ile? będę wdzięczna za odpowiedź?
Jak najbardziej może Pani użyć zwykłej mąki gryczanej. Kolor sezamu nie będzie miał znaczenia. Proszę użyć tych produktów w ilościach zaproponowanych w przepisie. 🙂
Czy można czymś zastąpić ser?
Niestety, ser w tym przepisie ma znaczenie technologiczne i strukturotwórcze. Nie próbowaliśmy z innym zamiennikiem.
Dziękuję serdecznie 🙂