Pasztet fasolowo-warzywny z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60g Pietruszka, korzeń 2 średnie sztuki
80g Seler, korzeń 1 mała sztuka
1g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty
30g Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
100g Kasza gryczana niepalona, sucha 1/2 szklanki
250g Fasola biała, nasiona suche
20g sos sojowy, bezglutenowy 2 łyżki stołowe
4g Pieprz czarny 4 szczypty
3g Majeranek 1 łyżeczka
6g Zioła prowansalskie 2 łyżeczki
24g Natka pietruszki, siekana 4 łyżeczki
60g Śliwki suszone

Wart. odżywcza / 100g

196
Energia
9g
Białko
36g
Węgl.
5g
Tłuszcze
8g
Błonnik

Pasztet fasolowo-warzywny z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami

Kuchnia:

    Kolejna wersja wegepasztetu, tym razem w wersji słodko-wytrawnej. Pasztet jest bardzo wilgotny, sycący i niezwykle aromatyczny. To idealna propozycja, jako codzienny dodatek do kanapki lub wykwintne, świąteczne i niebanalne danie. Smacznego! :)

    • 100 minut
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Umytą i obraną pietruszkę oraz selera pokrój na mniejsze kawałki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posyp warzywa solą, pieprzem, a także skrop delikatnie olejem i wymieszaj całość dokładnie tak, by warzywa były równomiernie nim otoczone.

    KROK 2: Wstaw je do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 30-40 min. Warzywa powinny być miękkie. Po tym czasie upieczone warzywa przełóż na talerz i ostudź.

    KROK 3: W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną, według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu, na sypko. Po ugotowaniu lekko ją przestudź.

    KROK 4: Białą fasolę namocz dzień wcześniej, wylej wodę z moczenia, wlej nową, a następnie ugotuj fasolę do miękkości (ok.60-70 minut).

    KROK 5: Wszystkie pozostałe składniki przełóż do dużej miski i dokładnie zmiksuj, mogą zostać drobne, wyczuwalne kawałki. Na koniec wmieszaj suszone śliwki.

    KROK 6: Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st C. przez ok. 40 min.

    *Najlepiej smakuje schłodzony całą noc w lodówce.

    **Wierzch przed pieczeniem możesz ozdobić jeszcze suszonymi śliwkami.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 4 575 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Jagielnik przekładany masą makową
    następny
    Kukurydziane placuszki z pomarańczą

    4 Comments Ukryj Komentarze

    pasztet nie udany ,rozsypuje się po upieczeniu,brak jakiegoś składnika łączącego? może jajko+piana z białek?

    Mój pasztet był bardzo wilgotny i plastyczny. Ważne w tym przepisie jest to, by dobrze i dość mocno rozgotować soczewicę. Ona pochłonie duże ilości wody i nada pasztetowi odpowiednią konsystencję 🙂

    Dodaj Komentarz