Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 szklanki Kasza jęczmienna, pęczak
100 g Podgrzybki, mrożone jesienią jak najbardziej świeże, można dodać odrobinę wymoczonych przez noc suszonych podgrzybków
50g Grzyby shitake mogą być suszone, wcześniej namoczone
1/2 szklanki Groszek zielony można dodać też groszek cukrowy w strączkach
2 szt Szalotka może być tez 1 mała cebula lub 1/2 większej
2 ząbki Czosnek
1/2 szklanki Szczypior posiekany
1/2 szklanki Bulion grzybowy
1 łyżka Sos sojowy, jasny
1/4 szklanki Śmietanka kremowa 30%
szczypta Pieprz czarny, grubomielony

Wart. odżywcza / 100g

664
Energia
20g
Białko
120g
Węgl.
14,6g
Tłuszcze
13g
Błonnik
Pęczotto z podgrzybkami i shitake

Pęczotto z podgrzybkami i shitake

To danie doskonale łączące smaki orientalne i rodzime. Dzięki tej fuzji powstało, pyszne, pełnowartościowe, grzybowe danie, z nutami maślanymi i dominującym umami.

  • 30 min
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj pęczak w lekko osolonej wodzie, rozmróź podgrzybki, zblanszuj grzyby azjatyckie i mrożony groszek.

KROK 2. Podsmaż na maśle posiekaną w drobną kostkę szalotkę, plasterki czosnku, dodaj podgrzybki (jeśli są duże, pokrój na mniejsze kawałki), shitake po kilku minutach smażenia – pęczak. Dodaj grubo zmielony pieprz.

KROK 3. Dokładnie wymieszane składniki na patelni zalej gorącym bulionem grzybowym, dodaj sos sojowy, śmietanę. Zwiększ ogień, mieszaj co kilka minut składniki na patelni. Gotuj do momentu aż danie zacznie gęstnieć a płyn całkowicie odparuje.

KROK 4. Pod koniec gotowania wsyp dymkę i groszek dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz, posyp szczypiorkiem.

(Odwiedzony 1 423 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Sałatka z białej kaszy gryczanej, fasolki adzuki i mango
następny
Falafel z kaszy jaglanej i zielonego groszku

Dodaj Komentarz