Pieczona kasza jaglana z owocami i orzechami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
4g Cynamon mielony 1 łyżeczka
1g Gałka muszkatołowa, mielona 2 szczypty
6g Goździki
120g Porzeczki czarne, mrożone 1 szklanka
150g Truskawki mrożone 1 szklanka
140g Borówki amerykańskie 1 szklanka
50g Maliny, mrożone 13 sztuk
50g Migdały
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
480ml Mleko migdałowe 2 szklanki
60g Miód pszczeli 5 łyżeczek

Wart. odżywcza / 100g

283
Energia
10,5g
Białko
45g
Węgl.
9g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Pieczona kasza jaglana z owocami i orzechami

Cechy:
    Kuchnia:

      Idealne danie śniadaniowe. Może służyć również jako deser, podwieczorek, czy drugie śniadanie. Pyszne połączenie chrupiącej kaszy i soczystych owoców. Smacznego!

      • 75 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W sporej misce wymieszaj suchą kaszę jaglaną z przyprawami i przełóż do wysmarowanej masłem średniej, ceramicznej formy do pieczenia. Lekko masę ugnieć łyżką lub dłońmi.

      KROK 2: Na jaglaną masę wyłóż owoce (ja użyłam mrożonych) i orzechy.

      KROK 3: W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko migdałowe i miód. Wylej całą mieszaninę do ceramicznego naczynia. Popraw dodatkowo łyżką tak, by jajeczna masa dotarła do wszystkich zakamarków.

      KROK 4: Wstaw danie do nagrzanego piekarnika na godzinę.

      *Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.

      Przepis stanowi inspirację zaczerpniętą od Marty z www.whatshouldieatforbreakfasttoday.com.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 5 845 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglane smoothie z truskawkami i bananem
      następny
      Turecka chałwa z kaszy manny

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz