Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kwadratową blaszkę o długości 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kaszę jaglaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: płatki jaglane, mąkę jaglaną, skórkę z cytryny i pomarańczy, proszek do pieczenia i sól.
KROK 3: W drugiej misce połącz rozgniecionego widelcem banana, dodaj syrop daktylowy, ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie, do momentu, aż cała masa zrobi się gładka.
KROK 4: Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj olej kokosowy i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Przełóż ciasto do foremki, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Wystudź.
KROK 5: W międzyczasie przygotuj posypkę. Połącz wszystkie składniki: płatki owsiane, olej kokosowy i syrop daktylowy za pomocą rąk, lekko rostapiając olej kokosowy ich ciepłem.
KROK 6: Malinowy dżem chia: do rondelka włż świeże maliny i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu lekko miażdżąc przy tym owoce. Gdy owoce zupełnie się rozpadną, zestaw rondelek z ognia, dodaj miód, ekstrakt z wanilii, jagody oraz nasiona chia. Wymieszaj dokładnie i mieszaj jeszcze przez około 3-4 minuty. Odstaw miksturę na kolejne 5 minut.
KROK 7: Na upieczony i ostygnięty spód jaglany wylej ostudzony i gęsty dżem malinowy. Całość posyp przygotowaną owsiną kruszonką. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie pokrój całość na małe, prostokątne batoniki.
Smacznego!
5 Comments Ukryj Komentarze
Wow, SUPER przepis 🙂 A czy syrop klonowy może być zamiast daktylowego? Mogę też ewentualnie dodać suszone daktyle?
Ewo, zrób syrop daktylowy samodzielnie. Namocz suszone daktyle we wrzątku, odsącz, a następnie zmiksuj je z niewielkim dodatkiem wody. Powstanie przepyszny syrop 🙂
Haha 🙂 Takie proste 🙂 Dziękuję 🙂 Dziś robię 🙂
Ile kaszy zmielonej to ile maki?
Anno, objętościowo mąki będzie mniej niż kaszy, ale jeżeli chodzi o jej masę to nie będzie różnicy (100g kaszy to 100 g mąki) 🙂