Sposób przygotowania:
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Surowego kalafiora pokrój na różyczki, następnie zmiel w maszynce na dużym oczku, lub drobno poszatkuj. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 170 *C. Posiekaj w drobną kostkę cebulę, przetrzyj przez praskę czosnek.
KROK 2. W osobnej misce wymieszaj kaszę, kalafiora, cebulę, czosnek, czarnuszkę, mąkę jaglaną, jajo. Jeśli konsystencja masy będzie zbyt rzadka, dosyp mąkę jaglaną.
KROK 3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, porcjuj placuszki. Następnie włóż blachę do piekarnika, piecz 20 min.
5 Comments Ukryj Komentarze
Czym moge zastapic make jaglana ?
Możesz użyć dowolnej, innej mąki, np. pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej lub gryczanej 🙂
Kotleciki wyglądają super! Planuje wypróbować przepis 🙂 Chciałam się tylko upewnić czy podana w przepisie temperatura 170*C dotyczy pieczenia z termoobiegiem?
Tak, temperatura podana jest na program uwzględniający termoobieg 🙂
Bardzo lubię przepisy z tej strony, ale to tych placków nie wrócę. Może to nie jest po prostu mój smak… część próbowałam usmażyć, ale nie były lepsze. Kilka zjadłam z jogurtem, a chyba resztę po prostu wyrzucę.