Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza jaglana
1/2 szklanki Mąka jaglana
200g Kalafior
1/2 szt Cebula
1 ząbek Czosnek duży
3 łyżeczki Czarnuszka
1 szt Jaja kurze surowe
1 łyżeczka Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony

Wart. odżywcza / 100g

264
Energia
10g
Białko
51g
Węgl.
3,5g
Tłuszcz
4g
Błonnik
Pieczone kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej z czarnuszką

Pieczone kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej z czarnuszką

Smaczna i łatwa w wykonaniu przekąska, którą możecie potraktować jako idealne sprzątanie lodówki. Zamiast kalafiora równie dobrze sprawdzą się brokuły, a zamiast czarnuszki dobrze sprawdzi się czarny sezam lub nasiona chia. Własne modyfikacje mile widziane! Smacznego!

  • 40 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Surowego kalafiora pokrój na różyczki, następnie zmiel w maszynce na dużym oczku, lub drobno poszatkuj. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 170 *C. Posiekaj w drobną kostkę cebulę, przetrzyj przez praskę czosnek.

KROK 2. W osobnej misce wymieszaj kaszę, kalafiora, cebulę, czosnek, czarnuszkę, mąkę jaglaną, jajo. Jeśli konsystencja masy będzie zbyt rzadka, dosyp mąkę jaglaną.

KROK 3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, porcjuj placuszki. Następnie włóż blachę do piekarnika, piecz 20 min.

(Odwiedzony 9 704 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kolorowy bowl gryczany z truskawkami i marakują
następny
Jaglane kulki z mango dodające energii

5 Comments Ukryj Komentarze

Kotleciki wyglądają super! Planuje wypróbować przepis 🙂 Chciałam się tylko upewnić czy podana w przepisie temperatura 170*C dotyczy pieczenia z termoobiegiem?

Bardzo lubię przepisy z tej strony, ale to tych placków nie wrócę. Może to nie jest po prostu mój smak… część próbowałam usmażyć, ale nie były lepsze. Kilka zjadłam z jogurtem, a chyba resztę po prostu wyrzucę.

Dodaj Komentarz