Sposób przygotowania:
KROK 1. Świeże romanesco podziel na niewielkie różyczki, opłucz. Soczewicę umieść na sitku i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, odcedź, kaszę wypłucz na sitku wrzątkiem. Cebulę drobno posiekaj w kostkę, czosnek i imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
KROK 2. Na dużej patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę. Dodaj jaglankę, soczewicę, świeże romanesco oraz przyprawy: garam masalę, kurkumę, kolendrę, cynamon i chili, smaż mieszając co chwilę przez około 2 – 3 minuty. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i nerkowiec.
KROK 3. Dopraw wszystko solą morską, sosem sojowym, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Wlej wrzący bulion lub wodę i zagotuj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodaj granat i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i kolendrą wedle uznania.