Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj ciasto na pizzę. Kaszę zmiel w młynku na mąkę. W miseczce wymieszaj świeże drożdże z ciepłą wodą, 3 łyżkami mąki i łyżką cukru, a następnie odstaw na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Resztę mąki gryczanej przesiej do osobnej miski, dodaj olej, sól oraz gotowy rozczyn i zagnieć ciasto. Pozostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
KROK 2: W między czasie przygotuj sos. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć warzywa i smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj miód, suszoną bazylię, oregano, wędzoną i ostrą paprykę, sól oraz pieprz i zagotuj.
KROK 3: Łososia umyj i dokładnie osusz. Oprósz go solą, pieprzem, suszonym rozmarynem oraz skrop cytryną. Tak przygotowaną rybę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
KROK 4: Upieczonego łososia wyjmij z piekarnika. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozgnieć palcami na kształt koła. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące zwilż dłonie wodą lub natłuść je olejem. Piecz je w piekarniku przez ok. 20 minut.
KROK 5: Po tym czasie rozsmaruj na podpieczonym spodzie sos pomidorowy i wyłóż pokrojony w plastry ser mozzarella. Pizzę wsadź ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 10 minut. Łososia podziel na mniejsze kawałki, a świeże pomidory pokrój w plastry.
KROK 6: Pizzę wyjmij z piekarnika, wyłóż na nią pomidory oraz łososia i piecz ok. 5 minut.
KROK 7: Gotową pizzę podawaj udekorowaną rukolą i świeżą bazylią.
4 Comments Ukryj Komentarze
A czy mogę użyć po prostu maki gryczanej którą mam? I ile? Dziękuję za odpowiedź
Oczywiście, że tak. W przepisie pokazujemy jedynie, że można także użyć do tego celu zmielonej kaszy 🙂
A czy może byc kasza niepalona?
Jak najbardziej :)!