Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

SPÓD
250g Kasza gryczana palona, sucha
25g Drożdże piekarskie, prasowane
szczypta Sól biała
0,5 szklanki Woda ciepła
4 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżka Cukier brązowy
SOS
0,5 szklanki Przecier pomidorowy
1 łyżka Oliwa z oliwek
0,5 sztuki Cebula czerwona
2 ząbki Czosnek, mały
0,5 łyżeczki Miód pszczeli
szczypta Pieprz czarny
0,5 łyżeczki Oregano
0,5 łyżeczki Bazylia suszona
0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona
0,5 łyżeczki Papryka ostra, mielona
DODATKI
150g Łosoś świeży
90g Mozzarella
1 łyżeczka Sok z cytryny
1 łyżeczka Rozmaryn suszony
2 garście Rukola
1 sztuka Pomidor

Wart. odżywcza / 100g

183
Energia
8,3g
Białko
19,8g
Węgl.
8,6g
Tłuszcze
2g
Błonnik
Pizza na gryczanym spodzie z łososiem i świeżymi warzywami

Pizza na gryczanym spodzie z łososiem i świeżymi warzywami

Na blogu pojawiła się już niejedna pizza na kaszowym spodzie, jednak wciąż nie pochwaliliśmy się Wam naszym gryczanym odkryciem. My przygotowaliśmy ją z dodatkiem rukoli, świeżych pomidorów i łososia, jednak w tym wypadku dobór składników jest dowolny. To kolejne danie, które udowadnia, że dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna!

  • 95 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Przygotuj ciasto na pizzę. Kaszę zmiel w młynku na mąkę. W miseczce wymieszaj świeże drożdże z ciepłą wodą, 3 łyżkami mąki i łyżką cukru, a następnie odstaw na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Resztę mąki gryczanej przesiej do osobnej miski, dodaj olej, sól oraz gotowy rozczyn i zagnieć ciasto. Pozostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

KROK 2: W między czasie przygotuj sos. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć warzywa i smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj miód, suszoną bazylię, oregano, wędzoną i ostrą paprykę, sól oraz pieprz i zagotuj.

KROK 3: Łososia umyj i dokładnie osusz. Oprósz go solą, pieprzem, suszonym rozmarynem oraz skrop cytryną. Tak przygotowaną rybę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.

KROK 4: Upieczonego łososia wyjmij z piekarnika. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozgnieć palcami na kształt koła. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące zwilż dłonie wodą lub natłuść je olejem. Piecz je w piekarniku przez ok. 20 minut.

KROK 5: Po tym czasie rozsmaruj na podpieczonym spodzie sos pomidorowy i wyłóż pokrojony w plastry ser mozzarella. Pizzę wsadź ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 10 minut. Łososia podziel na mniejsze kawałki, a świeże pomidory pokrój w plastry.

KROK 6: Pizzę wyjmij z piekarnika, wyłóż na nią pomidory oraz łososia i piecz ok. 5 minut.

KROK 7: Gotową pizzę podawaj udekorowaną rukolą i świeżą bazylią.

(Odwiedzony 1 374 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Kotlety z komosy ryżowej z suszonymi pomidorami i mozzarellą
następny
Jabłkowe placuszki z komosą ryżową i dodatkami

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz