Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

CIASTO
250g Kasza gryczana palona, sucha
7g Drożdże instant w proszku 1 opakowanie
2 szczypty Sól biała
0,5 szklanki Woda ciepła
4 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżeczka Cukier brązowy
SOS
1 łyżka Oliwa z oliwek
0,5 szklanki Przecier pomidorowy
0,5 sztuki Cebula czerwona
2 ząbki Czosnek, mały
0,5 łyżeczki Miód pszczeli
szczypta Pieprz czarny
szczypta Sól biała
0,5 łyżeczki Oregano
0,5 łyżeczki Bazylia suszona
0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona
0,5 łyżeczki Papryka ostra
DODATKI
2 łyżki Ser żółty Gouda, tarty
180g Mozzarella
2 gałązki Bazylia, świeże liście
2 garści Rukola

Wart. odżywcza / 100g

487
Energia
22g
Białko
51g
Węgl.
23g
Tłuszcz
4g
Błonnik
Pizza na gryczanym spodzie z mozzarellą i rukolą

Pizza na gryczanym spodzie z mozzarellą i rukolą

Na blogu pojawiła się już niejedna pizza na kaszowym spodzie, jednak wciąż nie pochwaliliśmy się Wam naszym gryczanym odkryciem. My przygotowaliśmy ją z dodatkiem rukoli jednak w tym wypadku dobór składników jest dowolny. To kolejne danie, które udowadnia, że dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna!

  • 105 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Przygotuj ciasto na pizzę. Kaszę zmiel w młynku na mąkę, a następnie przesyp ją do miski. Dodaj drożdże, sól, cukier, wlej ciepłą wodę oraz olej i zagnieć je formując kulę. Ciasto pozostaw w misce, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

KROK 2: W między czasie przygotuj sos. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć warzywa smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj miód, suszoną bazylię, oregano, wędzoną paprykę, sól oraz pieprz i zagotuj.

KROK 3: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozgnieć palcami na kształt koła. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące zwilż dłonie wodą lub natłuść je olejem. Piecz je w piekarniku przez ok. 20 minut. Po tym czasie rozsmaruj na podpieczonym spodzie sos pomidorowy. Posyp niewielką ilością tartego sera, wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Pizze wsadź ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 10 minut.

KROK 4: Gotową pizzę udekoruj listkami świeżej bazylii i rukolą.

Smacznego!

(Odwiedzony 8 243 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Czekoladowe pralinki jaglane z pomarańczową nutą
następny
Kokosowo – waniliowy pudding z kaszy manny z jagodami

3 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz