Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj ciasto na pizzę. Kaszę zmiel w młynku na mąkę, a następnie przesyp ją do miski. Dodaj drożdże, sól, cukier, wlej ciepłą wodę oraz olej i zagnieć je formując kulę. Ciasto pozostaw w misce, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
KROK 2: W między czasie przygotuj sos. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć warzywa smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj miód, suszoną bazylię, oregano, wędzoną paprykę, sól oraz pieprz i zagotuj.
KROK 3: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozgnieć palcami na kształt koła. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące zwilż dłonie wodą lub natłuść je olejem. Piecz je w piekarniku przez ok. 20 minut. Po tym czasie rozsmaruj na podpieczonym spodzie sos pomidorowy. Posyp niewielką ilością tartego sera, wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Pizze wsadź ponownie do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 10 minut.
KROK 4: Gotową pizzę udekoruj listkami świeżej bazylii i rukolą.
Smacznego!
3 Comments Ukryj Komentarze
Czy ilość w przepisie -250 g będzie taka sama w przypadku gotowej mąki gryczanej ?
Czy spód wyjdzie z mąki gryczanej niepalonej?
Jak najbardziej 🙂