Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj sos do pizzy: Pasatę pomidorową przelej do garnka, dodaj oliwę, sól, pieprz i odrobinę cukru. Gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje (ok. 10 minut). Na koniec posyp oregano.
KROK 2: Mąkę razem z solą i drożdżami przesiej do miski, dodaj oliwę. Mieszaj ciasto łyżką stopniowo wlewając wodę. Kiedy składniki zaczną się łączyć, zacznij zagniatać ciasto na gładką masę, ewentualnie kontroluj konsystencję w razie potrzeby dodając mąkę lub wodę. Wyrobione, gładkie ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
KROK 3: Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Urośnięte ciasto wyrób jeszcze trochę, a następnie uformuj pożądany kształt na blaszce wyłożonej pergaminem. Wypiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.
KROK 4: Upieczony spód posmaruj przygotowanym sosem, wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellą, posyp oregano i zapiekaj kolejne 10-15 minut. Od razu po wyjęciu pizzy z piekarnika ułóż na wierzchu plastry szynki parmeńskiej, posyp rukolą, parmezanem i skrop oliwą.
P.S. Gotowa pizza świetnie smakuje z sosem czosnkowym! (3 łyżki jogurtu, 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz).
Wskazówki:
Jeżeli zostanie Ci trochę pasaty, wykorzystaj ją jako sos do pizzy.
Składników możesz użyć dowolnych, przygotowując swoją ulubioną kompozycję smaków. Moim ostatnim odkryciem jest kurczak z mascarpone (tak, tak!) i zielonym pesto. Wspaniałe! 😉
6 Comments Ukryj Komentarze
A czy mąka jaglana nie będzie gorzka jeśli nie wypluczemy kaszy ?
Jeżeli kupujemy gotową mąkę, nie powinno być takiego problemu. Jeśli mamy możliwość przygotowania jej samodzielnie, dobrym pomysłem jest uprażenie jej na patelni. Dzięki temu nie będziesz musiała czekać, aż kasza wyschnie 😉
Czy można użyć innej mąki, np. owsianej lub orkiszowej?
jasne, orkiszowa będzie dobra! 🙂
Czy wody aby nie jest ciut za duzo ? I mam prośbę o podanie proporcji drożdży naturalnych.
Mąka jaglana może nieco inaczej zachowywać się niż mąka pszenna, stąd większa ilość wody. Jeżeli chodzi o proporcję drożdży, to wg przeliczeń 1g suchych drożdży odpowiada ok. 3,6g świeżych, dlatego odpowiednio będzie użyć ok. 18-20g 🙂