Pizza na jaglanym spodzie z szynką parmeńską i rukolą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Spód
250g Mąka jaglana 1 1/3 szklanki
5g Drożdże instant w proszku 1 płaska łyżeczka
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki
szczypta Sól biała
250g Woda ciepła
Sos do pizzy
150ml Przecier pomidorowy
10g Oliwa z oliwek 1 łyżka
5g Oregano 1 łyżeczka
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
3g Cukier pół łyżeczki
Dodatki
125g Ser mozarella 1 kulka
75g Szynka parmeńska 5 plastrów
duża garść Rukola
20g Parmezan
10g Oliwa z oliwek
5g Oregano płaska łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

456
Energia
22,5g
Białko
49g
Węgl.
21g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Pizza na jaglanym spodzie z szynką parmeńską i rukolą

Cechy:
    Kuchnia:

      Jedyną skomplikowaną rzeczą w przygotowaniu takiej pizzy, to zamiana mąki pszennej na jaglaną. To duże ułatwienie dla bezglutenowców, którzy nie będą musieli rezygnować ze smaku pepperoni czy ulubionej hawajskiej ;)

      • 95 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Przygotuj sos do pizzy: Pasatę pomidorową przelej do garnka, dodaj oliwę, sól, pieprz i odrobinę cukru. Gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje (ok. 10 minut). Na koniec posyp oregano.

      KROK 2: Mąkę razem z solą i drożdżami przesiej do miski, dodaj oliwę. Mieszaj ciasto łyżką stopniowo wlewając wodę. Kiedy składniki zaczną się łączyć, zacznij zagniatać ciasto na gładką masę, ewentualnie kontroluj konsystencję w razie potrzeby dodając mąkę lub wodę. Wyrobione, gładkie ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

      KROK 3: Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Urośnięte ciasto wyrób jeszcze trochę, a następnie uformuj pożądany kształt na blaszce wyłożonej pergaminem. Wypiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.

      KROK 4: Upieczony spód posmaruj przygotowanym sosem, wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellą, posyp oregano i zapiekaj kolejne 10-15 minut. Od razu po wyjęciu pizzy z piekarnika ułóż na wierzchu plastry szynki parmeńskiej, posyp rukolą, parmezanem i skrop oliwą.

      P.S. Gotowa pizza świetnie smakuje z sosem czosnkowym! (3 łyżki jogurtu, 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz).

       

      Wskazówki:
      Jeżeli zostanie Ci trochę pasaty, wykorzystaj ją jako sos do pizzy.
      Składników możesz użyć dowolnych, przygotowując swoją ulubioną kompozycję smaków. Moim ostatnim odkryciem jest kurczak z mascarpone (tak, tak!) i zielonym pesto. Wspaniałe! 😉

      (Odwiedzony 18 726 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglane naleśniki z bazyliowo-miętowym serkiem
      następny
      Kotlety z kurczakiem, kaszą gryczaną i brokułami

      6 Comments Ukryj Komentarze

      Jeżeli kupujemy gotową mąkę, nie powinno być takiego problemu. Jeśli mamy możliwość przygotowania jej samodzielnie, dobrym pomysłem jest uprażenie jej na patelni. Dzięki temu nie będziesz musiała czekać, aż kasza wyschnie 😉

      Mąka jaglana może nieco inaczej zachowywać się niż mąka pszenna, stąd większa ilość wody. Jeżeli chodzi o proporcję drożdży, to wg przeliczeń 1g suchych drożdży odpowiada ok. 3,6g świeżych, dlatego odpowiednio będzie użyć ok. 18-20g 🙂

      Dodaj Komentarz