Sposób przygotowania:
KROK 1. Przekrój wzdłuż cukinię. Wydrąż łyżką gniazda nasienne, obierz marchewkę i zetrzyj z cukinię na dużym oczku. Dodaj do warzyw pół łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
KROK 2. Dokładnie odciśnij z nadmiaru wody na sitku zasolone wcześniej warzywa. Posiekaj drobno cebulę, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnym oczku czosnek, dodaj do cukinii i marchewki.
KROK 3. Do warzyw dodaj zmielone płatki jaglane, jajo (lub zamiast jaja zmielone siemię lniane w wersji wegańskiej), ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaj pieprz i mielony kminek. Smaż placki tak jak najbardziej lubisz.
Smacznego! 🙂
4 Comments Ukryj Komentarze
Super przepis!Placki już usmażone i zjedzone 🙂
Pięknie! <3
Czy można placki upiec w piekarniku? Jeśli tak to w jakiej temperaturze, i jak długo? 🙂
Cześć! Placki można upiec w piekarniku, zalecamy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170*C na 20 min. Po tym czasie sprawdź czy się upiekły, jeśli nie to daj im więcej czasu. 🙂