Placuszki z jabłkiem i komosą ryżową

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Quinoa, komosa ryżowa, sucha
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
100ml Mleko migdałowe 1/2 szklanki
150g Jabłko średnie
60g Orzechy włoskie około 15 sztuk
40g Siemię lniane najlepiej świeżo zmielić 4 łyżki stołowe
10g Mąka gryczana 1 łyżka stołowa
4g Cynamon mielony 1 łyżeczka
10g Syrop klonowy 1 łyżka stołowa lub do smaku

Wart. odżywcza / 100g

248
Energia
9g
Białko
24g
Węgl.
14g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Placuszki z jabłkiem i komosą ryżową

Kuchnia:

    Uwielbiamy zdrowe desery, a placuszki z quinoą idealnie wpisują się w nasze smakowe gusta. Miękkie, delikatne i soczyste będą idealną przekąską do pracy, czy podwieczorkowym deserem. Smacznego :)

    • 60 minut
    • Porcje 5
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przełóż ją do garnka z grubym dnem i zalej 1 szklanką wody. Zagotowuj, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj, aż quinoa wchłonie całą wodę. Wyłącz gaz i odstaw jeszcze na kilka minut pod przykrywką.
    KROK 2: W dość sporej misce wymieszaj ugotowaną komosę z mlekiem migdałowym, jajkami, posiekanymi orzechami, siemieniem lnianym i mąką gryczaną. Dodaj starte na tarce jabłko, cynamon i syrop klonowy do smaku. Dokładnie wymieszaj.
    KROK 3: Masę odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smaż placki do zrumienienia skórki.
    *Jeśli lubisz, możesz dodać namoczone we wrzątku rodzynki
    Smacznego!
    (Odwiedzony 14 352 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Kotlety z kaszą gryczaną, fetą i pietruszką
    następny
    Jaglany sernik dyniowy z nutą pomarańczy

    5 Comments Ukryj Komentarze

    Jestem zaskoczona zdjęciem, moje placki wyglądają zupełnie inaczej. Nie mam pojęcia jak osiągnąć efekt z fotografii. Świetnie, gdyby były zdjęcia samej konsystencji.

    Dodaj Komentarz