Sposób przygotowania:
KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przełóż ją do garnka z grubym dnem i zalej 1 szklanką wody. Zagotowuj, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj, aż quinoa wchłonie całą wodę. Wyłącz gaz i odstaw jeszcze na kilka minut pod przykrywką.
KROK 2: W dość sporej misce wymieszaj ugotowaną komosę z mlekiem migdałowym, jajkami, posiekanymi orzechami, siemieniem lnianym i mąką gryczaną. Dodaj starte na tarce jabłko, cynamon i syrop klonowy do smaku. Dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Masę odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smaż placki do zrumienienia skórki.
*Jeśli lubisz, możesz dodać namoczone we wrzątku rodzynki
Smacznego!
(Odwiedzony 14 352 razy, 1 wizyt dzisiaj)
5 Comments Ukryj Komentarze
Ile to jest 100g jaja?
Jest to waga dwój jaj 🙂
Jestem zaskoczona zdjęciem, moje placki wyglądają zupełnie inaczej. Nie mam pojęcia jak osiągnąć efekt z fotografii. Świetnie, gdyby były zdjęcia samej konsystencji.
Smażyć tego sie nie da, upiekłam w piekarniku, smakują bardzo dobrze!
Dobry pomysł by uzyskać jeszcze zdrowszą wersję placuszków! 🙂