Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

296
Energia
12g
Białko
42g
Węgl.
11g
Tłuszcze
6g
Błonnik
Placuszki marchewkowo – kukurydziane z kaszą jęczmienną

Placuszki marchewkowo – kukurydziane z kaszą jęczmienną

Mają dużo słodyczy dzięki marchewce i kukurydzy ale jeśli odpowiednio je przyprawisz, zyskasz pyszne, wyrównane smakowo danie, które z powodzeniem można serwować z jogurtem i wędzonym łososiem lub bazyliowym pesto.

  • 30 min
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń z niej nasiona i pokrój ją w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ugotuj kaszę jęczmienną perłową wg. ustaleń producenta.

KROK 2: Tak przygotowane warzywa i kaszę umieść w misce. Dodaj do nich posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, pokrojoną mozzarellę, sól, pieprz, paprykę i mielony kmin.

KROK 3: Do osobnej miseczki wbij jajka, wsyp mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj warzywa i połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.

KROK 4: Z gotowego ciasta formuj placuszki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.

*Doskonale komponują się z domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 458 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Komosowe smoothie śniadaniowe
następny
Kasza gryczana z grillowaną brzoskwinią i orzechami

Dodaj Komentarz