Sposób przygotowania:
KROK 1: Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, usuń z niej nasiona i pokrój ją w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ugotuj kaszę jęczmienną perłową wg. ustaleń producenta.
KROK 2: Tak przygotowane warzywa i kaszę umieść w misce. Dodaj do nich posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, pokrojoną mozzarellę, sól, pieprz, paprykę i mielony kmin.
KROK 3: Do osobnej miseczki wbij jajka, wsyp mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj warzywa i połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki.
KROK 4: Z gotowego ciasta formuj placuszki i smaż je z obu stron na rozgrzanym oleju.
*Doskonale komponują się z domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego!