Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

4 sztuki Pomidor
1 sztuka Papryka czerwona
1 sztuka Cebula
1 ząbek Czosnek
8 sztuk Jaja kurze z wolnego wybiegu
16 sztuk Oliwki czarne
120g Ser Feta
2 łyżki Olej rzepakowy
80g Kasza jaglana, sucha
4 łyżki Szczypiorek
Przyprawy:
1 łyżeczka Oregano
szczypta Chili mielone
szczypta Papryka słodka wędzona, mielona
szczypta Bazylia suszona

Wart. odżywcza / 100g

371
Energia
22g
Białko
25g
Węgl.
22g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Pomidorowa kasza jaglana zapiekana z jajkiem w kokilkach

Pomidorowa kasza jaglana zapiekana z jajkiem w kokilkach

To połączenie kaszy jaglanej z jajkami sprawdzi się doskonale o każdej porze dnia. Jest to oryginalny sposób na długie niedzielne śniadanie lub przekąskę po intensywnym dniu. To danie możesz również podać na przystawkę podczas domowego przyjęcia.

  • 35 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 2: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Oliwki pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Przygotuj 8 kokilek.

KROK 3: Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

KROK 4: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż chwilę.

KROK 5: Dodaj pomidory i ugotowaną kaszę jaglaną, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5-10 minut.

KROK 6: Kokilki wysmaruj cienko olejem rzepakowym. Włóż do nich po kolei sos pomidorowy, oliwki, ser feta i wbij do każdej po jednym jajku. Piecz 12-15 minut.

KROK 7: Po wyjęciu z piekarnika jajka posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 225 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Shakshuka na zielono
następny
Gryczana pizza z kozim serem i szpinakiem

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz