Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Cebulę pokrój w piórka.
KROK 2: W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż ją. Posyp suszoną bazylią i podsmażaj kolejne 3-4 minuty. Odstaw na bok.
KROK 3: Pomidory pokrój w plasterki, posyp bazylią i rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym wyłóż cebule a następnie na przemian kaszę i ¾ porcji pomidorów. Ponownie posyp wszystko suszoną bazylią i tymiankiem. Zalej równomiernie całość połową szklanki wrzącej wody i przykryj ostatnią warstwą świeżych pomidorów. Całość lekko posyp cukrem i skrop oliwą.
KROK 4: Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut. Po 30 minutach sprawdź czy kasza wchłonęła całą wodę, dolej ją w razie potrzeby.
KROK 5: Całość udekoruj świeżą bazylią.
Smacznego!