Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Składniki główne:
1 łyżka Olej rzepakowy uniwersalny
3 ząbki Czosnek duży
1/2 sztuki Cebula
1,5 szklanki Kasza jęczmienna, pęczak, sucha
400g Mięso z piersi indyka, bez skóry
3/4 sklanki Przecier pomidorowy
1/2 szklanki Woda do regulacji konsystencji
200g Kalafior
100g Cukinia zielona
5 sztuk Pieczarki
1 sztuka Papryka żółta
Przyprawy:
1/2 łyżeczki Sól morska
1/2 łyżeczki Pieprz czarny
3/4 łyżeczki Imbir, korzeń tarty
1/3 łyżeczki Pieprz cayenne
1/2 łyżeczki Oregano
1/2 łyżeczki Papryka słodka
Do dekoracji:
1 garść Szpinak, świeży

Wart. odżywcza / 100g

509
Energia
37g
Białko
82g
Węgl.
7g
Tłuszcz
1,9g
Błonnik
Rozgrzewający gulasz z kaszą pęczak

Rozgrzewający gulasz z kaszą pęczak

Oto propozycja podwójnie rozgrzewająca! Imbir i pieprz cayenne poruszą nie tylko twój metabolizm, ale i serce twoich domowników po tak pysznym posiłku. Smacznego!

  • 1 godzina
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: W dużym rondlu rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.

KROK 2: Polędwiczki z piersi indyka opłucz pod bieżącą wodą i pokrój je w kostkę. Zagotuj wodę na wrzątek, aby ugotować kaszę.

KROK 3: We wrzącej wodzie ugotuj kaszę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do dużego rondla dorzuć indyka i pozwól mu się lekko podsmażyć.

KROK 4: W tym czasie opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Następnie kalafiora podziel na mniejsze części i dorzuć do garnka. Dolej 1/3 porcji przecieru pomidorowego i 1/3 szklankę wody. Rondel przykryj przykrywką i podduś całą jego zawartość.

KROK 5: Cukinię i pieczarki pokrój na plasterki, a paprykę i czosnek w kostkę. Po około 10 minutach dorzuć wszystko do rondla. Dolej pozostałą część przecieru pomidorowego i jeżeli jeszcze potrzebujesz – 1/3 szklanki wody.

KROK 6: Dopraw całą zawartość garnka solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Na koniec dodaj imbir starty na tarce. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu na około 20 minut.

KROK 7: Ugotowaną kaszę ułóż na dnie talerza, a na wierzch wyłóż sos. Opłukany wcześniej szpinak pokrój w drobne paski i posyp całe danie.

Smacznego!

(Odwiedzony 5 532 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Gryczana pizza z kozim serem i szpinakiem
następny
Warzywna zupa z amarantusem

2 Comments Ukryj Komentarze

Pycha! w sklepie nie była kalafiora, ale miałam fioletową marchew i dodałam ją zamiast niego. Marchew pięknie zabarwiła całą potrawę, wyglądała jak gulasz wołowy 🙂 Uwielbiam Wasze przepisy, czego nie ugotuję, wychodzi nieziemskie!

Świetny pomysł! Jeżeli nie mamy jakiegoś składnika to warto modyfikować przepisy i wykorzystywać to co mamy pod ręką:)

Dodaj Komentarz