Sposób przygotowania:
KROK 1: W dużym rondlu rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.
KROK 2: Polędwiczki z piersi indyka opłucz pod bieżącą wodą i pokrój je w kostkę. Zagotuj wodę na wrzątek, aby ugotować kaszę.
KROK 3: We wrzącej wodzie ugotuj kaszę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do dużego rondla dorzuć indyka i pozwól mu się lekko podsmażyć.
KROK 4: W tym czasie opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą wodą. Następnie kalafiora podziel na mniejsze części i dorzuć do garnka. Dolej 1/3 porcji przecieru pomidorowego i 1/3 szklankę wody. Rondel przykryj przykrywką i podduś całą jego zawartość.
KROK 5: Cukinię i pieczarki pokrój na plasterki, a paprykę i czosnek w kostkę. Po około 10 minutach dorzuć wszystko do rondla. Dolej pozostałą część przecieru pomidorowego i jeżeli jeszcze potrzebujesz – 1/3 szklanki wody.
KROK 6: Dopraw całą zawartość garnka solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Na koniec dodaj imbir starty na tarce. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu na około 20 minut.
KROK 7: Ugotowaną kaszę ułóż na dnie talerza, a na wierzch wyłóż sos. Opłukany wcześniej szpinak pokrój w drobne paski i posyp całe danie.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Pycha! w sklepie nie była kalafiora, ale miałam fioletową marchew i dodałam ją zamiast niego. Marchew pięknie zabarwiła całą potrawę, wyglądała jak gulasz wołowy 🙂 Uwielbiam Wasze przepisy, czego nie ugotuję, wychodzi nieziemskie!
Świetny pomysł! Jeżeli nie mamy jakiegoś składnika to warto modyfikować przepisy i wykorzystywać to co mamy pod ręką:)