Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.
KROK 2: Cebulę obierz, a następnie pokrój w piórka. Podsmaż ją na patelni bez tłuszczu, a w trakcie smażenia dodaj brązowy cukier. Dokładnie wymieszaj go z cebulą i poczekaj, aż się roztopi. Zdejmuj ją z ognia w momencie, gdy cebula dokładnie pokryje się warstwą skarmelizowanego cukru.
KROK 3: Karczocha obierz z wierzchnich twardych liści, odkrój łodygę tuż u nasady. Odkrój również liście karczocha do 1/2 lub 1/3 jego długości. Przekrój go wzdłuż na pół i ze środka usuń suchą część. Aby zapobiec czernieniu karczocha, do miski wlej wodę z sokiem z 1 cytryny i zanurz go w niej.
KROK 4: Karczochy pokrój w dość cienkie plasterki. Oprósz je solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmaż przygotowane karczochy. Następnie wlej kilka łyżek wody i duś i ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
KROK 5: Cukinię i bakłażana umyj, pokrój na 5 mm plastry, oprósz solą i pieprzem. Smaż je na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż staną się miękkie i soczyste. Odłóż do miseczki. Następnie zgrilluj czerwoną paprykę pociętą na cienkie okręgi.
KROK 6: Przygotuj dressing: wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, a także sól, pieprz i zioła prowansalskie.
KROK 7: Do ozdobnej miseczki przełóż miks sałat. Na sałatach wysyp ugotowaną, sypką kaszę. Następnie połóż na nim zgrillowane warzywa, karczochy, pokrojone w plasterki czarne oliwki. Górę sałaty wykończ okruszonym kozim serem. Na koniec, całość polej przygotowanym dressingiem.
Smacznego!