Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza gryczana
2 garście Mix sałat 80g
2 łyżki stołowe Olej rzepakowy uniwersalny
2 sztuki Karczochy świeże, nie z zalewy
1 mała sztuka Cukinia
1 mała sztuka Bakłażan
1/2 sztuki Papryka czerwona
ok. 10 sztuk Oliwki czarne, marynowane
1/2 sztuki Cebula
2 łyżeczki Cukier brązowy
Do smaku Sól morska
Do smaku Pieprz czarny
2 plastry Kozi ser pokruszonego
Dressing:
2 łyżki stołowe Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Miód pszczeli
1 łyżeczka Ocet balsamiczny
Do smaku Sól morska
Do smaku Pieprz czarny, grubomielony
1 łyżeczka Zioła prowansalskie

Wart. odżywcza / 100g

98
Energia
2,5g
Białko
12g
Węgl.
5,3g
Tłuszcze
2,1g
Błonnik
Sałatka gryczana z grillowanymi warzywami, karczochami i serem kozim

Sałatka gryczana z grillowanymi warzywami, karczochami i serem kozim

Niezwykle zdrowa i oryginalna sałatka, która niewątpliwie zwróci uwagę niejednego konesera ekskluzywnych smaków. Połączenie karczochów i koziego sera zdecydowanie musi kojarzyć się z dobrą kuchnią. Grillowane warzywa dodają nieco koloru, a kasza gryczana odpowiada za sycący i wartościowy charakter tej sałatki. Musice jej spróbować. Smacznego! :)

  • 40 minut
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.

KROK 2: Cebulę obierz, a następnie pokrój w piórka. Podsmaż ją na patelni bez tłuszczu, a w trakcie smażenia dodaj brązowy cukier. Dokładnie wymieszaj go z cebulą i poczekaj, aż się roztopi. Zdejmuj ją z ognia w momencie, gdy cebula dokładnie pokryje się warstwą skarmelizowanego cukru.

KROK 3: Karczocha obierz z wierzchnich twardych liści, odkrój łodygę tuż u nasady. Odkrój również liście karczocha do 1/2 lub 1/3 jego długości. Przekrój go wzdłuż na pół i ze środka usuń suchą część. Aby zapobiec czernieniu karczocha, do miski wlej wodę z sokiem z 1 cytryny i zanurz go w niej.

KROK 4: Karczochy pokrój w dość cienkie plasterki. Oprósz je solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmaż przygotowane karczochy. Następnie wlej kilka łyżek wody i duś i ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

KROK 5: Cukinię i bakłażana umyj, pokrój na 5 mm plastry, oprósz solą i pieprzem. Smaż je na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż staną się miękkie i soczyste. Odłóż do miseczki. Następnie zgrilluj czerwoną paprykę pociętą na cienkie okręgi.

KROK 6: Przygotuj dressing: wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, a także sól, pieprz i zioła prowansalskie.

KROK 7: Do ozdobnej miseczki przełóż miks sałat. Na sałatach wysyp ugotowaną, sypką kaszę. Następnie połóż na nim zgrillowane warzywa, karczochy, pokrojone w plasterki czarne oliwki. Górę sałaty wykończ okruszonym kozim serem. Na koniec, całość polej przygotowanym dressingiem.

Smacznego!

(Odwiedzony 474 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Komosanka z karmelizowaną gruszką i migdałami
następny
Komosa ryżowa z grzybami i mascarpone

Dodaj Komentarz