Komosanka z karmelizowaną gruszką i migdałami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha
1 szklanka Mleko spożywcze, 2% tł.
4 łyżki Mleczko kokosowe
1 sztuka Laska wanilii
1 sztuka Gruszka
2 łyżki Masło extra
2 łyżeczki Miód pszczeli
2 szczypty Cynamon mielony
2 sztuki Goździki
3 łyżki Migdały, płatki

Wart. odżywcza / 100g

537
Energia
19g
Białko
60g
Węgl.
25g
Tłuszcz
6g
Błonnik

Komosanka z karmelizowaną gruszką i migdałami

Niezwykle aromatyczne danie przywodzące na myśl zapachy jesieni. Zamiast gruszki, równie dobrze sprawdzi się jabłko lun rabarbar. Smacznego śniadania!

  • 20 minut
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Komosę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą lub podpraż w garnuszku do momentu, aż poczujesz orzechowy zapach. Dodaj mleko i ugotuj według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu.

KROK 2: Gruszkę umyj i pokrój w paski. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon, zmielone goździki i miód, a następnie wrzuć pokrojoną gruszkę. Potrząsaj delikatnie patelnią, aby powstały karmel pokrył całe owoce. Smaż do ich lekkiego zbrązowienia.

KROK 3: Ugotowaną komosę ryżową wymieszaj z jogurtem naturalnym, mleczkiem kokosowym oraz ziarenkami wanilii. Przełóż całość do miseczki. Na górę połóż karmelizowaną gruszkę.

KROK 4: Potrawę posyp podprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!

(Odwiedzony 432 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Bruschetta z pastą bobu, zielonego groszku i kaszy jaglanej z serkiem śmietankowym
następny
Sałatka gryczana z grillowanymi warzywami, karczochami i serem kozim

Dodaj Komentarz