Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

120g Kasza gryczana, sucha 3/4 szklanki
120g Łosoś świeży
50g Ser Feta
garść Porzeczki czerwone
20g Rukola garść
5g Oliwa z oliwek
70g Pomidor suszony 10 sztuk
Przyprawy
szczypta Rozmaryn suszony
szczypta Sól morska
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
2 ząbki Czosnek

Wart. odżywcza / 100g

568
Energia
32g
Białko
71g
Węgl.
20g
Tłuszcze
5g
Błonnik
Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonym łososiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszy gryczanej z pieczonym łososiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Kto powiedział, że sałatką nie można się najeść nie miał racji! Ta propozycja jest jednocześnie lekka, ale i sycąca. Dzięki temu, że dobrze smakuje również na zimno, można ją ze sobą zabrać wszędzie, np. na wakacyjny piknik z dala od cywilizacji. Porzeczki niedługo pojawią się na polskich krzakach - bądźcie przygotowani ;)

  • 20 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Surowego łososia opłucz pod bieżącą wodą. Kaszę gryczaną przepłucz zimną wodą.

KROK 2: Surowego łososia ułóż na foli, posyp pieprzem, suszonym rozmarynem i przetartym przez praskę czosnkiem, na koniec zawiń go i wstaw do piekarnika na 20 min nagrzanego do 180 st. C.

KROK 3: Wypłukaną kaszę gryczaną zalej wrzątkiem ze szczyptą soli i gotuj zgodnie z instrukcją producenta. (Szklankę wypłukanej kaszy gryczanej należy zalać dwoma szklankami wody i gotować ją przez około 15 min.)

KROK 4: Pod bieżącą wodą opłukaj świeżą rukolę i czerwoną porzeczkę, a suszone pomidory odsącz z nadmiaru oliwy.

KROK 5: Wilgotną rukolę i czerwoną porzeczkę rozłóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Suszone pomidory i ser feta pokrój w kostkę.

KROK 6: Ugotowaną kaszę wymieszaj wymieszaj z serem feta i suszonymi pomidorami, następnie ułóż ją na talerzu. W kolejnym kroku na kaszy ułóż rukolę i umieść na niej pieczonego łososia i czerwoną porzeczkę. Całość udekoruj kiełkami jarmużu.

KROK 7: Tak przygotowane danie dopraw do smaku pieprzem i suszonym rozmarynem, a także polej łyżką oliwy.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 634 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Surowa gryczanka
następny
Pizza na gryczanym spodzie z łososiem i świeżymi warzywami

2 Comments Ukryj Komentarze

Witam, czy ten sam sposób gotowania zastosować wobec kaszy gryczanej niepalonej? A co z moczeniem? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Dzień dobry, z kaszą gryczaną niepaloną należy również postępować tak, jak jest to podane w przepisie 🙂

Dodaj Komentarz