Sposób przygotowania:
KROK 1: Surowego łososia opłucz pod bieżącą wodą. Kaszę gryczaną przepłucz zimną wodą.
KROK 2: Surowego łososia ułóż na foli, posyp pieprzem, suszonym rozmarynem i przetartym przez praskę czosnkiem, na koniec zawiń go i wstaw do piekarnika na 20 min nagrzanego do 180 st. C.
KROK 3: Wypłukaną kaszę gryczaną zalej wrzątkiem ze szczyptą soli i gotuj zgodnie z instrukcją producenta. (Szklankę wypłukanej kaszy gryczanej należy zalać dwoma szklankami wody i gotować ją przez około 15 min.)
KROK 4: Pod bieżącą wodą opłukaj świeżą rukolę i czerwoną porzeczkę, a suszone pomidory odsącz z nadmiaru oliwy.
KROK 5: Wilgotną rukolę i czerwoną porzeczkę rozłóż na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Suszone pomidory i ser feta pokrój w kostkę.
KROK 6: Ugotowaną kaszę wymieszaj wymieszaj z serem feta i suszonymi pomidorami, następnie ułóż ją na talerzu. W kolejnym kroku na kaszy ułóż rukolę i umieść na niej pieczonego łososia i czerwoną porzeczkę. Całość udekoruj kiełkami jarmużu.
KROK 7: Tak przygotowane danie dopraw do smaku pieprzem i suszonym rozmarynem, a także polej łyżką oliwy.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Witam, czy ten sam sposób gotowania zastosować wobec kaszy gryczanej niepalonej? A co z moczeniem? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Dzień dobry, z kaszą gryczaną niepaloną należy również postępować tak, jak jest to podane w przepisie 🙂