Sałatka z quinoa i łososiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1 szklanka
100g Łosoś świeży, stek
4,5g Sok z cytryny 1,5 łyżki stołowej
120g Pomidorki koktajlowe 6 sztuk
102g Ogórek gruntowy 3 sztuki
30g Cebula czerwona 1/3 dużej sztuki
18g Natka pietruszki, siekana 3 łyżeczki
15g Oliwa z oliwek 1,5 łyżki stołowej

Wart. odżywcza / 100g

492
Energia
24g
Białko
58g
Węgl.
19g
Tłuszcze
7g
Błonnik

Sałatka z quinoa i łososiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Lekkie, wiosenne danie z rybą. Nie dość, że bardzo zdrowe to do tego pełnowartościowe. Nic, tylko zajadać!

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości według przepisu na opakowaniu, około 10-15 minut.

      KROK 2: Łososia skrop sokiem z cytryny i piecz w foli, w temp. 200oC około 20 minut. Po upieczeniu podziel go na małe kawałki, lekko przestudź.

      KROK 3:  Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Ogórka pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a pomidorki przekrój na pół. Połącz z przestudzoną komosą.

      KROK 4: Do sałatki dodaj posiekaną natkę (możesz także dorzucić kilka listków mięty), oliwę z oliwek i kawałki łososia. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszaj.

      KROK 5: Wstaw na około godzinę do lodówki, aby smaki przegryzły się.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 192 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      „Jaglanica” z kaszy jaglanej z pomidorami
      następny
      Sałatka z cieciorką i rukolą na pęczaku

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Jak najbardziej 😉 Proszę tylko pominąć krok 2 (pieczenie łososia) i od razu dodać kawałki ryby do sałatki (krok 4).

      Dodaj Komentarz