Sposób przygotowania:
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Rozgrzej piekarnik do 170*C. Umyj i pokrój truskawki w plasterki lub ćwiartki.
KROK 2. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Kiedy białka będą już ubite, dodaj kilka kropel olejku waniliowego, kaszę, miód i żółtka. Delikatnie połącz wszystkie składniki z pianą używając najniższych obrotów miksera.
KROK 3. Gotową masę umieść na rozgrzanej i wysmarowanej masłem patelni. Na średnim ogniu podsmaż spód omleta przez 3 minuty, następnie włóż razem z patelnią do rozgrzanego piekarnika. Po 15 minutach wyjmij patelnię z omletem. Omlet możesz też zrobić bez użycia piekarnika, wystarczy, że delikatnie przewrócisz go na patelni.
KROK 4. Gotowy omlet przełóż ostrożnie na talerz, ułóż na całej powierzchni truskawki, serwuj. Możesz posypać pudrem z ksylitolu.
*Kasza jaglana to niezwykle wdzięczne zboże. Nie dość, że nie zawiera glutenu i śmiało może uczestniczyć w rozszerzaniu diety dziecka już na wczesnych jego etapach, to dodatkowo jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, w szczególności witamin z grupy B, wapnia, potasu, fosforu, miedzi, krzemu, selenu i cynku. Jej neutralny smak powoduje, że jagła może stanowić bazę zarówno w potrawach wytrawnych, jak i zdrowych deserach.
Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.