Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę najpierw podpraż nieco w rondelku, a następnie zalej wodą i ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu (około 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu). Ostudź.
KROK 2: Po wystudzeniu zblenduj ją dokładnie z pozostałymi składnikami do momentu, aż nie będzie już żadnej grudki, a cała masa będzie gładka i puszysta.
*Idealnie smakuje z połączeniu ze świeżymi ogórkami lub jako dodatek do kanapek.
Smacznego!
(Odwiedzony 11 962 razy, 1 wizyt dzisiaj)
6 Comments Ukryj Komentarze
A czy może być inne mleko i czy można u7żywać tej śmietany do zabielania zup?
Jak najbardziej, dodatek mleka zależy od naszych indywidualnych preferencji. Śmietana dobrze się sprawdzi do zabielania zup warzywnych, gęstych i treściwych. Jednakże trzeba mieć na uwadze jej jaglany posmak i nieuniknioną jednak konsystencję. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Super blog, swietne przepisy. Tylko mam małe ale…. Jak podajesz wartości odżywcze danego przepisu, to brakuje mi gramatury której to się tyczy; tzn. czy są to dane całej porcji czy za 100 gr. cała reszta bez zastrzeżeń <3
Jasne, postaram się to jakoś zaznaczyć ;] Wartość energetyczna każdej potrawy na blogu dotyczy 100g gotowej potrawy. Bardzo dziękuję za pozytywną opinię i zapraszam do śledzenia bloga po coraz więcej zdrowych inspiracji. ozdrawiam serdecznie 🙂
A czemu ta smietana jest biała skoro kasza jest raczej koloru żółtego?
Dzień dobry,
aby zdjęcie trochę uatrakcyjnić, ustawiłam odpowiednie oświetlenie oraz jego kontrast. W zależności od pochodzenia kaszy, jej kolor może i ma prawo różnić się między sobą. Ja kupuje zawsze bladokremową, przez co uzyskuje mleczny kolor mas jaglanych. Pozdrawiam serdecznie 🙂