Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60g Kasza jęczmienna, perłowa, sucha
0,5 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
0,5 łyżeczki Cynamon mielony
1 łyżka Miód pszczeli
3 łyżki Migdały, płatki
2 łyżki Płatki kokosa
20g Pistacje
KONFITURA
80g Porzeczki czarne, mrożone
0,5 łyżeczki Cynamon mielony
1 łyżka Miód pszczeli

Wart. odżywcza / 100g

229
Energia
5,6g
Białko
29,7g
Węgl.
11g
Tłuszcze
4,3g
Błonnik
Śniadaniowa kasza jęczmienna z konfiturą porzeczkową i dodatkami

Śniadaniowa kasza jęczmienna z konfiturą porzeczkową i dodatkami

Na stołach królują jaglanki, gryczanki i komosanki, dlaczego zatem nie spróbować przygotować śniadania na bazie kaszy jęczmiennej? Dziś prezentujemy Wam ją w słodkim wydaniu, w towarzystwie domowej konfitury porzeczkowej i naszych ulubionych dodatków. Doskonale sprawdza się nie tylko na pierwszy posiłek, ale także na deser czy słodki podwieczorek ;)

  • 30 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę jęczmienną perłową przepłucz na sitku zimną wodą. Następnie ugotuj ją do miękkości z dodatkiem cynamonu według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu, zamieniając połowę porcji wody na mleko.

KROK 2: W międzyczasie przygotuj konfiturę. Mrożone porzeczki przełóż do garnuszka, dodaj wodę, miód oraz cynamon. Gotuj do momentu otrzymania gęstej konfitury.

KROK 3: Płatki migdałów upraż na suchej patelni, pistacje obierz i posiekaj. Ostudzoną kaszę wymieszaj z miodem i połowę jej porcji przełóż do słoiczka. Na wierzch wyłóż porcję konfitury, następnie resztę kaszy i ponownie konfiturę. Udekoruj prażonymi płatkami migdałów, pistacjami oraz płatkami kokosa.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 416 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Sałatka z kaszą jaglaną, warzywami i marynowanym tofu
następny
Chlebek jaglano – daktylowy

Dodaj Komentarz