Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

MARYNATA
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Majeranek
1 łyżeczka Rozmaryn suszony
1 łyżeczka Papryka ostra, mielona
2 szczypty Sól biała
1 łyżeczka Sok z cytryny
1 sztuka Pomidor suszony, w oleju
SAŁATKA
150g Kasza jaglana, sucha
250g Serek tofu
200g Szpinak
7 plastrów Pomidor suszony, w oleju
4 łyżki Olej z suszonych pomidorów

Wart. odżywcza / 100g

422
Energia
13g
Białko
33g
Węgl.
19g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Sałatka z kaszą jaglaną, warzywami i marynowanym tofu

Sałatka z kaszą jaglaną, warzywami i marynowanym tofu

Decydując się na dietę wegańską obawiamy się, iż będzie nas ona kosztować wiele żywieniowych wyrzeczeń. Jednak my postanowiliśmy Wam udowodnić, że diety roślinne wcale nie muszą być nudne i monotonne. Dziś serwujemy sałatkę z kaszą jaglaną, blanszowanym szpinakiem, suszonymi pomidorami i marynowanym tofu. Przed jej przygotowaniem pamiętajcie, aby tofu zamarynować najlepiej dzień wcześniej. Gwarantujemy, że będzie pysznie! :)

  • 20 minut + czas marynowania
  • Porcje 5
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 2: W tym czasie przygotuj marynatę. Oliwę z oliwek wymieszaj w misce z majerankiem, rozmarynem, ostrą papryką, pokrojonym w cienkie paski suszonym pomidorem, solą oraz sokiem z cytryny. Tofu pokrój w drobną kostkę i wrzuć go do marynaty, dokładnie go w niej obtaczając. Miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin.

KROK 3: W garnku zagotuj wodę. Szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą i przełóż na sito. Następnie zanurz je we wrzątku na ok. 30 sekund. Resztę suszonych pomidorów pokrój w paski.

KROK 4: Kaszę jaglaną wymieszaj z warzywami i marynowanym tofu. Sałatkę podawaj polaną olejem ze słoika z suszonymi pomidorami.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 089 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Curry z komosą ryżową, ziemniakami i kurczakiem
następny
Śniadaniowa kasza jęczmienna z konfiturą porzeczkową i dodatkami

Dodaj Komentarz