Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

126
Energia
9,3g
Białko
10,2g
Węgl.
5g
Tłuszcze
1,9g
Błonnik
Curry z komosą ryżową, ziemniakami i kurczakiem

Curry z komosą ryżową, ziemniakami i kurczakiem

Aby nie dać się wiosennemu przesileniu wiosennemu proponujemy pyszne i rozgrzewające curry z komosą ryżową. To danie ucieszy każdego, nie ważne, czy stroni od mięsa, czy też jest jego fascynatem. Spróbujcie naszego curry, a wasza odporność i dobre samopoczucie pozostaną w stanie nienaruszonym. Smacznego! :)

  • 50 minut
  • Porcje 10
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Obierz i pokrój ziemniaki na ćwiartki. Ugotuj je na półtwardo, a następnie dokładnie odcedź.

KROK 2: W międzyczasie filety z piersi kurczaka pokrój na mniejsze części i usmaż na patelni delikatnie posmarowanej olejem.

KROK 3: Umieść ziemniaki w dużym garnku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę curry, resztę przypraw, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia, a następnie dosyp komosę ryżową i dolej 300ml gotującej się wody.

KROK 4: Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut mieszając co jakiś czas. W połowie gotowania dodaj ciecierzycę. 5 minut przed końcem gotowania dodaj szpinak i kurczaka. Dopraw do smaku.

*Przed podaniem udekoruj świeżą kolendrą. 

Smacznego!

(Odwiedzony 1 720 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Sałatka z kaszą pęczak i pieczonym kalafiorem
następny
Komosowe batoniki z borówkami

5 Comments Ukryj Komentarze

Właśnie zjedlismy, było pyszne 🙂 facet zjadł dwie dokładki, dla córki gotowałam w oddzielnym garnku bez ostrych dodatków – również jej bardzo smakowało 🙂 użyłam kaszy bulgur, która bardzo fajnie się wkomponowała w danie (ponieważ nie mogłam znaleźć u mnie w miasteczku komosy ryżowej😒) bardzo fajny, orientalny smak i pełnowartościowy posiłek 🙂 przypisałabym to danie pod kuchnię tajską, zapisuję przepis 😀

Dodaj Komentarz