Tarta z burakami i serem kozim

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

400g buraki czerwone
2 łyżki Oliwa z oliwek
240ml Mleko spożywcze, 2% tł.
3 sztuki Jaja kurze surowe
100g Kozi ser
1/2 szklanki Mąka kukurydziana 70g
3/4 szklanki Mąka pszenna, pełnoziarnista 105g
1/4 szklanki Mąka jaglana 30g
90g Masło extra
3-4 łyżki Zimna woda
duża szczypta Sól biała

Wart. odżywcza / 100g

465
Energia
15,2
Białko
39,3
Węgl.
29
Tłuszcze
4,5
Błonnik

Tarta z burakami i serem kozim

Cechy:
    Kuchnia:

      Połączenie buraka i koziego sera świetnie spisuje się w sałatce z rukolą, dlatego postanowiłam sprawdzić czy równie dobrze smakuje na ciepło. Moim zdaniem wyszło super, a waszym? :)

      • 40 minut
      • Porcje 5
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masło posiekaj wraz z mąką kukurydzianą, mąką pełnoziarnistą, jaglaną i solą. Dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Wyłóż nim formę do tarty, podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.

      KROK 2: Buraki umyj i obierz, pokrój w plasterki i wymieszaj z oliwą z oliwek. Następnie wyłóż je równomiernie na pergaminie, przypraw solą i pieprzem i piecz w 180 st. przez ok. 25 minut.

      KROK 3: Spód tarty wyjmij z lodówki i podpiecz ok. 15 minut. Przez ten czas wymieszaj jaja z mlekiem i dodaj pokruszony ser i przeciśnięty przez praskę czosnek.

      KROK 4: Podpieczony spód wyłóż plastrami buraków. Zalej masą jajeczną i przypraw pieprzem. Piecz ok. 35 minut, na złoty kolor.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 7 284 razy, 12 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Libańska sałatka z kaszą gryczaną
      następny
      Czekoladowy budyń jaglany

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Blaszka miała wymiar 28 cm. Ty możesz zrobić w mniejszej, wtedy tarta będzie nieco wyższa. Możesz też zmniejszyć ilość składników proporcjonalnie do różnic w wymiarach blaszek 🙂

      Dodaj Komentarz