Czekoladowy budyń jaglany

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Mleko spożywcze, 2% tł. 240g
pół szklanki Kasza jaglana, sucha 90g
10 sztuk Suszone daktyle
4 łyżki Kakao 16%, proszek
1 łyżeczka Miód pszczeli

Wart. odżywcza / 100g

182.96
Energia
6.00g
Białko
33.10g
Węgl.
3.77g
Tłuszcze
2.20g
Błonnik

Czekoladowy budyń jaglany

Cechy:
    Kuchnia:

      Czekoladowy, pysznie zdrowy i kremowy budyń bez dodatku cukru? To całkiem możliwe! Wystarczy odpowiednio połączyć kakao, kaszę jaglaną i daktyle. Kilka minut pracy, a jaki efekt! :)

      • 25 minut
      • Porcje 2
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i przepłucz kilka razy pod zimną wodą. Wsyp ją do garnka, zalej mlekiem i gotuj ok 15 minut do momentu, aż wchłonie całe mleko. Następnie wyłącz gaz i odstaw na ok. 10 minut.

      KROK 2: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Wszystkie składniki łącznie z kaszą zmiksuj w malakserze do uzyskania gładkiej masy – konsystencji budyniu. Przełóż do miseczek i odstaw na ok. godzinę do lodówki.


      Wierzch możesz posypać startą gorzką czekoladą.
      Smacznego!

      1 porcja to ok. 216g

      (Odwiedzony 13 225 razy, 7 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Tarta z burakami i serem kozim
      następny
      Pęczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Rozumiem, że wody z moczenia daktyli nie dodaję do malaksera? Pytanie może prozaiczne, ale pierwszy raz robię taki budyń i nie chciałabym zepsuć Mężowi deseru 🙂 kasza już się gotuje a daktyle moczą więc proszę o szybki ratunek 🙂

      Dodaj Komentarz