Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza jaglana, sucha
150g Serek tofu
3 łyżki Len, nasiona zmielone
4 łyżki Natka pietruszki, siekana
1 sztuka Cebula czerwona duża
2 ząbki Czosnek duży
2 sztuki Marchew średnie
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
Przyprawy:
2 łyżki Bezglutenowy sos sojowy
2 łyżki Pasta miso, jasna
szczypta Sól himalajska, różowa
1 łyżeczka Pieprz czarny
1 łyżeczka Papryka słodka wędzona, mielona
1/2 łyżeczki Kurkuma
1/2 łyżeczki Papryka ostra, mielona
1/3 szklanki Płatki drożdżowe

Wart. odżywcza / 100g

226
Energia
9g
Białko
30g
Węgl.
4g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Wegańskie kotleciki jaglane z tofu

Wegańskie kotleciki jaglane z tofu

Niezwykle aromatyczne i smaczne kotleciki z jagły i serka tofu. Niczego im nie brak, gdyż dowóz białka zapewnia nam tofu, a wszystkich niezbędnych witamin i minerałów - połączenie kaszy jaglanej i wartościowych płatków drożdżowych. Propozycja idealna dla wegan i wegetarian, ale także mięsożerców, którzy chcieliby nieco urozmaicić swoje codzienne menu :)

  • 60 minut
  • Porcje 6
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Odcedź, przestudź.

KROK 2: W międzyczasie drobno posiekaj obraną cebulę i czosnek. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj obraną marchew. Tofu rozdrobnij w miseczce za pomocą widelca.

KROK 3: W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, warzywa, pozostałe składniki i przyprawy.

KROK 4: Za pomocą dłoni uformuj kotleciki dowolnej wielkości. Odkładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz przez 30-35 minut. Po upływie 15 minut za pomocą szpatułki przewróć kotleciki na drugą stronę.

Smacznego!

(Odwiedzony 10 825 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Awokado faszerowane komosą ryżową
następny
Domowe ciasteczka z kaszą gryczaną i soczewicą

Dodaj Komentarz