Sposób przygotowania:
KROK 1: Soczewicę opłucz, zalej wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną soczewicę przecedź i odstaw.
KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu.
KROK 3: Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij cebulę na oleju. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną cukinię. Smaż około 2-3 minuty.
KROK 4: Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
KROK 5: Na patelnię odsyp odcedzoną soczewicę, dodaj 2 łyżki pokrojonych pomidorów. Dopraw wszystko solą i pieprzem oraz dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Do ugotowanej kaszy dodaj składniki z patelni.
KROK 6: Papryki umyj i przekrój wzdłuż, oczyść z pestek (pozostaw zielone ogonki).
KROK 7: Pozostałą część pomidorów dopraw suszoną bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.
KROK 8: Nafaszeruj połówki papryki przygotowanym farszem i połóż na nie nafaszerowane papryki. Papryki przykryj folią aluminiową i piecz w 180 st. C przez 30 minut.
KROK 9: Posiekaj świeżą natkę pietruszki i posyp nią gotowe danie.
Smacznego!