Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60g Soczewica zielona
100g Kasza gryczana niepalona, sucha
75g Cukinia
1 mała Cebula
2 łyżki Olej rzepakowy, tłoczony na zimno
2 średnie Papryka czerwona
Szczypta Sól himalajska, różowa
Szczypta Pieprz czarny, grubomielony
1 mały pęczek Natka pietruszki, siekana
Salsa pomidorowa
2 średnie Pomidor
2 ząbki Czosnek
Szczypta Bazylia suszona

Wart. odżywcza / 100g

95
Energia
4g
Białko
15,7g
Węgl.
2,9g
Tłuszcze
2,6g
Błonnik
Wegetariańskie pieczone papryki z kaszą gryczaną i soczewicą

Wegetariańskie pieczone papryki z kaszą gryczaną i soczewicą

Cechy:

    Faszerowana papryka przewijała się już na naszym blogu kilka razy. Możliwości wypełnienia tych słodkich, smacznych warzyw jest bardzo wiele. Dziś przedstawiamy ją w wersji wegetariańskiej ( z soczewicą, cukinią i oczywiście kaszą) - jest to pyszne i zdrowe rozwiązanie. Sprawdźcie koniecznie ten przepis!

    • 45 minut
    • Porcje 2
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Soczewicę opłucz, zalej wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną soczewicę przecedź i odstaw.

    KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu.

    KROK 3: Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij cebulę na oleju. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną cukinię. Smaż około 2-3 minuty.

    KROK 4: Pomidory umyj i pokrój w kostkę.

    KROK 5: Na patelnię odsyp odcedzoną soczewicę, dodaj 2 łyżki pokrojonych pomidorów. Dopraw wszystko solą i pieprzem oraz dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Do ugotowanej kaszy dodaj składniki z patelni.

    KROK 6: Papryki umyj i przekrój wzdłuż, oczyść z pestek (pozostaw zielone ogonki).

    KROK 7: Pozostałą część pomidorów dopraw suszoną bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz wyłóż na dno naczynia żaroodpornego.

    KROK 8: Nafaszeruj połówki papryki przygotowanym farszem i połóż na nie nafaszerowane papryki. Papryki przykryj folią aluminiową i piecz w 180 st. C przez 30 minut.

    KROK 9: Posiekaj świeżą natkę pietruszki i posyp nią gotowe danie.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 720 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Tomasz Antoniszyn

    Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

    poprzedni
    Chlebek jaglano – daktylowy
    następny
    Śniadaniowy orzechowy raj z komosą i brązowym ryżem

    Dodaj Komentarz