Zapiekane kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jęczmienna, perłowa, sucha 1/3 szklanki
100g Serek ricotta 5 łyżek stołowych
30g Cebula 1/3 dużej sztuki
5g Czosnek duży 1 ząbek
1g Sól biała szczypta
3g Pieprz czarny 3 szczypty
5g Papryczka chili 1/4 sztuki
4g Bazylia suszona 1 łyżeczka
20g Bazylia, świeże liście 4 gałązki
60g Mozzarella 4 plastry

Wart. odżywcza / 100g

259
Energia
14g
Białko
26g
Węgl.
12g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Zapiekane kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą

Cechy:
    Kuchnia:

      Kwiaty cukinii- niezwykle efektowne i niespotykane. Pięknie łączą w sobie smak, a zarazem cieszą oko. Świetnie nadają się zarówno w formie faszerowanej, smażonej, jak i pieczonej.

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kwiaty cukinii dokładnie umyj i osusz ręcznikiem. Kaszę jaglaną gotuj 2 minuty krócej niż zalecono na opakowaniu.

      KROK 2: W oddzielnej misce wymieszaj serek ricotta, pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ostrą papryczkę i bazylię. Wymieszaj i rozdrobnij wszystko tak, by powstała dość gładka masa.

      KROK 3: Pod koniec mieszania dodaj posiekane, świeże liście bazylii. Dokładnie wmieszaj je w masę serową.

      KROK 4: Faszeruj łyżeczką wnętrze kwiatów cukinii i odkładaj je kolejno na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Gdy już wszystkie kwiaty będą nafaszerowane posyp je startą mozzarellą.

      KROK 5: Wstaw danie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj ok 20 minut.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 594 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglanka na mleku kokosowym z rabarbarem
      następny
      Zupa krem z buraków, kaszy jaglanej na mleczku kokosowym

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Witam,
      W tytule jest mowa o kaszy jaglanej natomiast w treści przepisu wymieniona jest kasza jęczmienna – która z nich jest właściwą?

      Pani Asiu, nastąpiło moje „przejęzyczenie”. Oczywiście danie to można przygotować i z jednej i z drugiej kaszy, jednak ja zastosowałam w swym przepisie kaszę jaglaną. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Dodaj Komentarz