Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bataty obierz, pokrój w kostkę i przenieś do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dodaj sól i pieprz. Piecz ok. 25 minut do miękkości.
KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kromki chleba rozdrobnij palcami na mniejsze kawałki.
KROK 3: Przygotuj beszamel: W garnku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę, wymieszaj i podsmaż. Dodaj mleko i całość energicznie wymieszaj trzepaczką, gotuj ok. 4 minuty, do powstania gęstego sosu. Na koniec przyprawiaj pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą soli.
KROK 4: Do naczynia z upieczonymi batatami przełóż ugotowaną kaszę, jarmuż i czerwoną fasolę. Wymieszaj całość, polej sosem beszamelowym i posyp kawałkami chleba. Zapiekaj ok. 10 minut.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Bardzo interesujący „zestaw”. Koniecznie muszę wypróbować.
Daj znać jak wyszło i oczywiście, jak smakowało 🙂