Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 2: Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
KROK 3: Dodaj pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i bataty i duś wszystko kilka pod przykryciem.
KROK 4: Dodaj czerwoną soczewicę, pokrojoną w krążki cukinię, oliwki czarne, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i duś przez następne 10 – 15 minut.
KROK 5: Tak przygotowane warzywa wymieszaj z ugotowaną kaszą jęczmienną i wyłóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na wierzch połóż pokrojone w krążki pomidory i posyp zmielonymi orzechami arachidowymi.
KROK 6: Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz zapiekankę przez 30 minut.
Smacznego!
8 Comments Ukryj Komentarze
Zrobiłam wczoraj, tyle, że bez papryki(bo nie mogę jej jeść) i bez czarnych oliwek (bo w sklepie nie było akurat 🙂 ), za to z zielonymi (bo miałam trochę w domu) :D. wyszło przepyszne i bardzo sycące :D!!! Dziękuję za inspirację i przepis :D!!!
Bardzo się cieszę! <3
A czy mozna zamiast warzyw zaproponowanych przez was użyć mrożonych? Nie mam nic prócz marchewki w lodówce….
Jasne, jednak wcześniej proponowałabym Ci takie rozwiązanie, wrzuć je na patelnie, aż się rozmrożą i odparuje nadmiar wody. Dopiero takich użyj do zapiekanki 😉
A czy można inny rodzaj kaszy użyć ?
Iza, jasne, że tak. Świetnie sprawdzi się kasza jaglana oraz kasza orkiszowa. Jednak każda, dowolnie wybrana kasza będzie dobra:) Przepis ten jest dość uniwersalny. Pozdrawiam!
W liśće pproduktówbrakuje ppomidorów z tego tteżppowodunni mam cod ddaćna ggórę 🙁
Pomidory już zostały uzupełnione, lecz mimo to, zachęcam do własnej interpretacji przepisu! 🙂