Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglana podpraż w rondelku przez 5 minut, do momentu, aż zacznie się wydzielać orzechowy zapach. Następnie dolej wodę i gotuj od zagotowania przez 15 minut na wolnym ogniu. Następnie ostudź pod ściereczką.
KROK 2: Obraną dynię pokrój w kawałki. Następnie podsmaż ją na dwóch łyżkach oliwy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, do momentu, aż dynia będzie na tyle miękka, by można ją było rozgnieść widelcem (około 10-15 minut).
KROK 3: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Do dużej miski przełóż dynię, ugotowaną kaszę jaglaną, siemię lniane, jarmuż i przyprawy; wszystko wymieszaj. Podczas mieszania postaraj się rozgnieść dynię na miazgę.
KROK 4: Za pomocą dłoni formuj z powstałej masy małe kotleciki. Uważaj, żeby nie były zbyt cienkie. Odkładaj burgery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 5: Piecz przygotowane burgery przez około 10-15 minut. Podawaj od razu.
Smacznego!