Zupa buraczkowa z chrzanem i kaszą gryczaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Kasza gryczana, sucha
Zupa buraczkowa
10g Oliwa z oliwek 1 łyżka
100g Cebula czerwona 1 sztuka
1 ząbek Czosnek
200g Burak 2 średnie sztuki
720g Wywar warzywny 3 szklanki
Miód pszczeli
Pieprz czarny
Ocet jabłkowy
Sól biała
Krem chrzanowy
125g Jogurt naturalny 2% tł. 5 łyżek
20g Chrzan tarty 3 łyżki
3g Ocet jabłkowy 1 łyżeczka
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

264
Energia
10g
Białko
48g
Węgl.
7g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Zupa buraczkowa z chrzanem i kaszą gryczaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Inspiracją do tego przepisu była uwielbiana przeze mnie ćwikła. Połączenie zupy buraczkowej z kremowym, chrzanowym sosem to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

      • 40 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. W miseczce dokładnie wymieszaj jogurt, chrzan i ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem, według uznania.

      KROK 2: W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, szczyptę soli i podsmażaj do zarumienienia. Następnie dodaj rozgnieciony czosnek, tymianek i dalej podsmażaj.

      KROK 3: Do garnka wlej bulion, dodaj utarte buraki i gotuj je do miękkości. Następnie dodaj ocet do smaku, ewentualnie odrobinę miodu do uzyskania odpowiedniego smaku.

      KROK 4: Gotową zupę rozlewaj do miseczek, dodaj kasze gryczaną i chrzanowy sos. Podawaj na ciepło.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 040 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Ciasteczka czekoladowe z komosy ryżowej bez glutenu
      następny
      Burgery z kaszy jaglanej i zielonego groszku

      One Comment Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz