Sposób przygotowania:
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyj dokładnie buraki, następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz przez około 40-50 minut. Po tym czasie buraki wyjmij, wystudź i obierz ze skórki, a następnie pokrój w małą kosteczkę.
KROK 2: W oddzielnym garnku rozgrzej olej rzepakowym i przesmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę, posiekany drobniutko czosnek oraz starty imbir. Następnie wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Do garnka dodaj buraki, jabłko pokrojone w kostkę i całość zalej wodą do wysokości 3/4 warzyw. Dalej gotuj.
KROK 4: Po upływie około 10-12 minut dodaj do garnka mleczko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez 6-8 minut, a następnie ręcznym blenderem zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
*Podawaj z kleksem mleczka kokosowego.
Smacznego!
6 Comments Ukryj Komentarze
A ile potrzeba mleczka kokosowego?
Do tego przepisu zużyłam 200ml mleczka czyli 1/2 puszki. Pozdrawiam 🙂
Zupka nietypowa ! za to bardzo, bardzo smaczna 🙂
Dziękuję 🙂 Mam nadzieję, że na stałe zagości w domowym menu 🙂
Ooo tak! z pewnością 🙂
Ooo tak! z pewnością 🙂