Zupa słodko-kwaśna z ananasem, krewetkami i kaszą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

240g Krewetki tygrysie 16 sztuk (mogą być mrożone)
60g Kasza jęczmienna, perłowa, sucha 1/2 szklanki
720g Ananas 1 obrana sztuka
600g Pomidor 6 małych sztuk
720g Wywar warzywny 3 szklanki
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
3g Papryka słodka, mielona 1 łyżeczka
1,5g Papryka ostra, mielona 1/2 łyżeczki
3g Curry 1 płaska łyżeczka
30ml Sok z limonki z 1 sztuki
0,5g Sól biała szczypta
2g Pieprz czarny 2 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

185
Energia
12g
Białko
29g
Węgl.
5g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Zupa słodko-kwaśna z ananasem, krewetkami i kaszą

Cechy:
    Kuchnia:

      Dość kontrowersyjna zupa o złożonym charakterze. Łatwostrawna, lecz sycąca. Na pewno zaskoczy was dwoistą naturą wytrawnych krewetek i słodkiego ananasa. Do tego dodatek kaszy sprawia, że nie szukamy przegryzek przed długie godziny. Po prostu pycha! :)

      • 30 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Usuń pancerz z krewetek, następnie przepłucz je zimną wodą i osusz. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż krewetki do zrumienienia prze 2-3 minuty z każdej ze stron. Odłóż do oddzielnej, małej miseczki.

      KROK 2: Obetnij liście z ananasa, pokrój go wzdłuż na ćwiartki, odetnij, twardą warstwę i oddziel jego miąższ od skóry. Pokrój go w średniej wielkości kostkę. Umyj pomidory, osusz je i pokrój go na ćwiartki.

      KROK 3: Dodaj do ciepłego bulionu warzywnego krewetki, następnie dołóż ananasa, pomidory i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj kaszę, dopraw całość do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 407 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglane kulki mocy
      następny
      Pęczak z cukinią, groszkiem cukrowym i serem feta

      Dodaj Komentarz