Sposób przygotowania:
KROK 1: Twaróg dokładnie zmiel lub ugnieć, najlepiej widelcem lub tłuczkiem (Twaróg w kubełkach typu sernikowego się nie sprawdzi).
KROK 2: Do ugniecionego twarogu dodaj 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i całość dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Banany i kiwi pokrój na małe kawałki i dodaj je do masy. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Nie ugniataj! Dodaj jajo i ponownie wymieszaj.
KROK 4: Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, natłuść nim całą patelnię. Łyżką stołową nabieraj masę i formuj średniej wielkości kulkę – obtocz w mielonym lnie, a następnie zrób z tego 0,5 -centymetrowy placek i połóż na rozgrzany olej (Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać więcej kaszy do masy). Smaż placuszki z obydwu stron na złocisty kolor.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
Czy 131 kcal to dla jednego placuszka ? I ile wychodzi ich na porcję ?
Tak, podana kaloryczność odnosi się do jednego placuszka. Jeżeli masa jednego z nich wyniesie około 170g, to z przygotowanej porcji można wykonać 8-10 sztuk wcale nie takich małych placuchów 🙂
wlasnie robie,juz wiem ze beda pyszne !;)
Czekam na relację i zapraszam po więcej przepisów na bloga. Pozdrawiam serdecznie 🙂