Sposób przygotowania:
KROK 1: Nastaw piekarnik na 200 st. C. Wsyp do małego rozgrzanego rondelka suchą kaszę jaglaną i praż ją intensywnie mieszając przez 3-5 minut (uważaj, kasza łatwo się przypala).
KROK 2: Następnie powoli wlej wodę, dodaj sól oraz zioła prowansalskie. Zwiększ ogień i całość doprowadź do wrzenia. Po tym czasie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę.
KROK 3: Gdy woda zostanie całkowicie wchłonięta zestaw garnek z ognia. Przełóż kaszę do wyłożonej papierem do pieczenia średniej, prostokątnej formy, równo rozłóż i odstaw do wystygnięcia na około 10 minut.
KROK 4: Ostrożnie przewróć ostudzoną kaszę na deskę do krojenia. Pokrój ją w paluchy około 2 cm szerokości. Każdy z nich smaż na patelni z rozgrzaną oliwą około minutę z każdej strony. Usmażone paluchy przełóż z powrotem na blachę do pieczenia.
KROK 5: Całość włóż do piekarnika na 40 minut, po upływie 20 minut obróć paluchy na drugą stronę.
*Paluchy podawaj z ulubionym dipem.
Smacznego!