Sposób przygotowania:
CIASTO:
KROK 1: 240g suchej kaszy jaglanej włóż do młynka i zmiel starannie na mąkę. Mąkę jaglaną przesyp na sito i przesiej do dużej miski, następnie dodaj szczyptę soli i cukier puder. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Zimny olej kokosowy posiekaj drobno nożem na deseczce (można zetrzeć na tarce), dodaj go do mąki jaglanej. Dolej ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i całość (przy pomocy noża) wymieszaj i połącz.
KROK 2: Dolej zimną wodę i wyrabiaj ciasto tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika. W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 200 st.C.
KROK 3: Formę do tarty oprósz resztką mąki jaglanej, wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkowuj je lekko i wylep nim dół oraz boki formy. Następnie obciąż je kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie ściągnij papier z kulkami i kontynuuj pieczenie tarty jeszcze przez 15 minut. Po upieczeniu spodu zostaw go do ostudzenia.
NADZIENIE:
KROK 1: Mleko kokosowe i wodę zagotuj w jednym garnku. 200g kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłucz. Opłukaną kaszę przełóż do gotującego się wywaru mleczka i wody, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów (kasza musi być nieco rozgotowana).
KROK 2: Ugotowaną kaszę zdejmij z palnika, lecz pozostaw pod przykryciem jeszcze 3 minuty. Następnie przełóż gorącą kaszę do miski i poczekaj aż będzie ciepła i odparuje. Dodaj stopniowo miód, sok z cytryny oraz wiórki kokosowe i zblenduj jeszcze ciepłą kaszę na gładką masę.
KROK 3: Krem przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Na schłodzony spód tarty, nałóż schłodzony krem jaglany, równomiernie rozprowadź go po cieście, wygładź, a następnie ułóż na nim umyte i osuszone wcześniej owoce.
Smacznego!
6 Comments Ukryj Komentarze
Czy zamiast mielić kaszę jaglaną mogę użyć gotowej maki jaglanej?
Oczywiście, jak najbardziej można użyć gotowej mąki. Wyjście z mieleniem wybrałam mając na uwadze ekonomiczną stronę tego rozwiązania. Pozdrawiam ciepło 🙂
A ile dodać wody do ciasta a ile do mleczka kokosowego?
Aga, edytowałam już spis składników, dzięki czemu korzystanie z przepisu będzie łatwiejsze. Daj znać, czy teraz jest okej. Pozdrawiam 🙂
czy w spodzie do tarty olej kokosowy można zastąpić innym? Jeśli tak, to jakim?
Takim, które można pokroić lub zetrzeć na tarce po schłodzeniu, np masło, masło klarowane.