Sałatka z pęczakiem na styl śródziemnomorski

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jęczmienna, pęczak 1 szklanka suchej
150g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 1/2 dużej sztuki
38g Oliwki czarne, marynowane 15 sztuk
100g Ogórek gruntowy
150g Pomidor 1 duża sztuka
90g Cebula 1 sztuka
36g Natka pietruszki, siekana 6 łyżeczek
20g Cebula dymka 1 sztuka
3g Sól himalajska, różowa szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczpty
3g Curry 1 łyżeczka
3g Kurkuma 1/2 łyżeczki
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

535
Energia
27g
Białko
79,5g
Węgl.
16g
Tłuszcze
9g
Błonnik

Sałatka z pęczakiem na styl śródziemnomorski

Cechy:
    Kuchnia:

      Sałatka najprostsza, a przez to najsmaczniejsza. Idealna na upalny lub zapracowany dzień. Lekka, a jednak sycąca. Jej różnorodność kolorów cieszy oko, a smak podniebienie. Musicie jej spróbować, zakochacie się :)

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Pierś z kurczaka dokładnie umyj, odetnij zbędny, widoczny tłuszcz i pokrój na niewielkie kawałki. Przypraw kurczaka solą, pieprzem, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj.

      KROK 2: Na patelnię wylej 2 łyżki oleju rzepakowego i usmaż piersi do lekkiego zrumienienia. Mięso przełóż z patelni na talerz i pozostaw do wystygnięcia.

      KROK 3: Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Oliwki pokrój na małe kawałki. Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Natkę pietruszki i dymkę, umyj i posiekaj.

      KROK 4: Do dużej miski przełóż: kaszę pęczak, usmażoną pierś z kurczaka, oliwki, ogórka, pomidory, natkę pietruszki, dymkę, a następnie przypraw solą i pieprzem. Olej, miód, ocet balsamiczny i sok z cytryny wymieszaj dokładnie w małej miseczce, a następnie dodaj do sałatki. Wymieszaj.

      *Podawaj schłodzoną około 1-2 godz. w lodówce.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 766 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglana tarta malinowa z kokosowym nadzieniem
      następny
      Jaglany placek z gruszką

      Dodaj Komentarz