Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem masła. Gotuj ją ponad 15 minut, gdyż kasza powinna być lekko rozgotowana.
KROK 2: Lekko przestudzoną kaszę zmiksuj z bananem i cukrem trzcinowym na gładką masę. Gruszkę umyj i obierz oraz usuń gniazda nasienne. Pokrój ją wzdłuż na cienkie plasterki.
KROK 3: Zblendowaną masę jaglaną przełóż do wysmarowanej masłem okrągłej formy do pieczenia. Na górze ułóż plasterki gruszki. Posyp je cukrem trzcinowym i cynamonem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz około 20 minut.
*Po upieczeniu placek można udekorować świeżymi malinami, truskawkami lub innymi owocami sezonowymi.
Smacznego!
5 Comments Ukryj Komentarze
Witam. Na jaka forme jest to przepis?
Najlepiej jest przygotować tę tartę w formie o średnicy około 27 cm, jednakże jeśli użyje Pani mniejszej, placek będzie po prostu wyższy. Nie zabierze to plackowi ani uroku, ani tym bardziej smaku. Pozdrawiam ciepło 🙂
Czy można czymś zastąpić banana?
Można spróbować z mango 🙂
Bardzo dobre w smaku, polecam 🙂