Jaglany placek z gruszką

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
20g Masło extra 2 łyżki stołowe
140g Banan 1 sztuka
10g Cukier brązowy 1 łyżka stołowa
200g Gruszka 1 duża sztuka
8g Cynamon mielony 2 łyżeczki
10g Cukier brązowy 1 łyżka stołowa

Wart. odżywcza / 100g

185
Energia
4g
Białko
36g
Węgl.
4g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Jaglany placek z gruszką

Cechy:
    Kuchnia:

      Idealne, bardzo proste ciasto, które możemy potraktować zarówno jako drugie śniadanie lub smaczny, zasłużony podwieczorek. Placek ten przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i młodszym wielbicielom kasz i sezonowych owoców. Smacznego!

      • 40 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem masła. Gotuj ją ponad 15 minut, gdyż kasza powinna być lekko rozgotowana.

      KROK 2: Lekko przestudzoną kaszę zmiksuj z bananem i cukrem trzcinowym na gładką masę. Gruszkę umyj i obierz oraz usuń gniazda nasienne. Pokrój ją wzdłuż na cienkie plasterki.

      KROK 3: Zblendowaną masę jaglaną przełóż do wysmarowanej masłem okrągłej formy do pieczenia. Na górze ułóż plasterki gruszki. Posyp je cukrem trzcinowym i cynamonem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz około 20 minut.

      *Po upieczeniu placek można udekorować świeżymi malinami, truskawkami lub innymi owocami sezonowymi.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 7 451 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Sałatka z pęczakiem na styl śródziemnomorski
      następny
      Kruche ciastka gryczane z błonnikiem

      5 Comments Ukryj Komentarze

      Najlepiej jest przygotować tę tartę w formie o średnicy około 27 cm, jednakże jeśli użyje Pani mniejszej, placek będzie po prostu wyższy. Nie zabierze to plackowi ani uroku, ani tym bardziej smaku. Pozdrawiam ciepło 🙂

      Dodaj Komentarz