Sposób przygotowania:
KROK 1: W ciepłej, ale nie gorącej wodzie rozpuść miód, sól i świeże drożdże. Dodaj: mąkę tortową i pół woreczka ugotowanej ostudzonej kaszy gryczanej prażonej. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
KROK 2: Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i wyrób, a w trakcie wyrabiania dodaj pestki słonecznika. Następnie przełóż do wysmarowanej olejem keksówki. Odstaw do wyrośnięcia, następnie posmaruj wodą wierzch chleba i lekko przyciśnij.
KROK 3: Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 st. C. przez około 1 godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze 30 minut.
KROK 4: Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika, po 10 minutach wyciągnij chleb z blachy.
Smacznego
3 Comments Ukryj Komentarze
Czy zamiast mąki pszennej mogę dać pełnoziarnistą lub inną bezglutenową?
Jasne, spróbuj! 🙂
?