Sposób przygotowania:
KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sicie, następnie umieść w misce, nalej letniej wody i mocz przez około 8 godzin. Po upływie tego czasu komosę odsącz, ponownie przepłucz i blenduj wraz z pozostałymi składnikami spodu do momentu, aż uzyskasz gładką, dość zwartą masę.
KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie narysuj na nim delikatnie żądany przez Ciebie kształt pizzy. Przygotowaną masę z komosy równomiernie rozłóż na polu wyznaczonym przez ołówek. Spód nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do momentu aż spód się zarumieni.
KROK 3: W czasie, gdy spód jest w piekarniku, przygotuj składniki na pizzę. Możesz je dobrać według uznania. Po upieczeniu, na jeszcze gorący spód rozłóż okrągłymi ruchami przecier pomidorowy. Posyp go pieprzem i bazylią. Ułóż pokrojoną drobno cebulę, zieloną paprykę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Na koniec posyp wszystko startym na tarce serem mozzarella. Zapiekaj kolejne 10 minut do roztopienia sera.
Smacznego!
10 Comments Ukryj Komentarze
jakie są pozostałe składniki spodu ??
Wystąpił jakiś błąd, dlatego też nie było widać składników. Już wszystko jest w jak najlepszym porządku 🙂
A co, poza komosą, wchodzi „do spodu”? Może to poniedziałek mnie otumania, ale nie widzę składników 🙁
Wkradł się błąd, już wszystko jest widoczne. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję 🙂
Jakie składniki Kaszo Naszo? Nie widać :(.
Wystąpił jakiś błąd, dlatego też nie było widać składników. Już wszystko jest w jak najlepszym porządku 🙂 Dziękuję za czujność!
Do spodu tylko komosą, ocet i sól? U mnie to nie przypomina zwartego ciasta
to prawda, ale namoczona komosa zmieni swoją strukturę i będzie można ją zmiksować na gładko 🙂
Genialne!
Jestem ma diecie bez glutenowej i mazy mi się pizza . Dzis na noc namocze komose ryżową. Koniecznie🙂