Jesienny koktajl dyniowy z kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

210g Dynia
50g Kasza jaglana, sucha 1/2 szklanki
460ml Mleko spożywcze, 2% tł. 2 szklanki
20g Kakao 16%, proszek 2 łyżki stołowe
50g Daktyle 5 sztuk
4g Cynamon mielony 1 łyżeczka
2g Kardamon 1/2 łyżeczki
5g Imbir, korzeń

Wart. odżywcza / 100g

148
Energia
4g
Białko
30g
Węgl.
3g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Jesienny koktajl dyniowy z kaszą jaglaną

Jesienny koktajl to świetny sposób na podniesienie odporności w trakcie słoty. Dynia silnie odkwasza organizm, wzbogaca jadłospis w cenny beta-karoten, a także witaminy z grupy B. Dodatek pestek dyni nada mu charakterystycznego smaku, a także wzbogaci jego wartość odżywczą w cenny magnez i cynk.

  • 60 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Dynię przekrój na pół, następnie połóż na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w skorupie w 200 stopniach C przez około godzinę (lub do czasu, aż dynia będzie miękka). Następnie usuń pestki, a potem wydrąż łyżką miąższ z dyni i zmiksuj go blenderem na gładkie purée. W międzyczasie ugotuj poprzednio podprażoną kaszę jaglaną na dość gęsto.

KROK 2: W tzw. międzyczasie daktyle namocz w ciepłej wodzie przez kwadrans. Następnie odlej wodę i dodaj daktyle razem z mlekiem, kakao, upieczoną i rozgniecioną na puree dynią, kaszą, a także przyprawami do naczynia blendera. Zmiksuj wszystko na gładki i aksamitny koktajl.

KROK 3: Rozlej do szklanek. Na górę nałóż spienione mleko. Koktajl ten najlepiej będzie smakował z podprażonymi na beztłuszczowej patelni pestkami dyni. Przed podaniem całość delikatnie oprósz  cynamonem.
Smacznego!
(Odwiedzony 3 809 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Chlebek dyniowy z mąką jaglaną
następny
Kotlety jaglane z pieczarkami

Dodaj Komentarz