Sposób przygotowania:
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
KROK 2: Paprykę dokładnie umyj, odkrój górną część (zachowaj ją na później) i oczyść z pestek. Jej wnętrze posyp delikatnie solą i pieprzem.
KROK 3: Ugotuj (uprzednio podprażoną) kaszę jaglaną według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.
KROK 4: Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj krojone pomidory z puszki (lub świeże), pokrojone suszone pomidory, kukurydzę z puszki i pokrojoną cukinię. Duś do momentu, aż cukinia zmięknie. Na samym końcu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj z masą pomidorową. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią, kurkumą i ziołami prowansalskimi do smaku.
KROK 5: Tak przygotowanym farszem nadziej papryki. Całość przykryj uprzednio odciętym ogonkiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temp. 180 st. C.
KROK 6: Upieczoną paprykę według upodobania udekoruj posiekaną natką pietruszki.
*Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.
Smacznego!
One Comment Ukryj Komentarze
Pyszności ❤ dodałam jeszcze pieczarki bo mi zostały.