Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj ciasto na naleśniki: Suchą kaszę gryczaną opłucz, dodaj 1 szklankę zimnej wody i wstaw do lodówki na cała noc do namoczenia.
KROK 2: Następnego dnia, przepłucz namoczoną kaszę, zalej wodą tak, by ją delikatnie przykryła. Wbij jajo, szczyptę soli, mąkę pszenną pełnoziarnistą i zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej wody. Naleśniki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
KROK 3: Serek naturalny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i połową porcji posiekanego koperku, dodaj sól. Resztę koperku zostaw do dekoracji.
KROK 4: Gotowe naleśniki przekładaj serkiem i układaj płaty łososia, na koniec zawijając je w rulon.
Wskazówki:
Do przygotowania użyłam serka typu fromage.
2 Comments Ukryj Komentarze
Za nic w świecie z tego ciasta nie chcą mi wyjść naleśniki. Dodalam 2 jajka i nadal łamią się potwornie… 🙁
Robiłyśmy już rożne wersje naleśników, lecz ta zawsze nam wychodziła. Być może spróbuj dodać namoczone przez noc siemię lniane. 🙂